Josić: Nema više sastanaka o dvojezičnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić izjavio je danas, nakon dvoipolsatnog sastanka sa premijerom Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima, da dogovor oko dvojezičnih ploča u Vukovaru nije postignut te ocijenio da nema političke volje da se to pitanje riješi.

"Naravno da se ništa nismo mogli dogovoriti kad vlada i sama krši zakon. Iako stalno govore da provode zakon - članak 8. Ustavnog zakona i članak 16. Ustava se apsolutno ignoriraju", rekao je Josić. Ponovio je stajalište Stožera kako je popis stanovništva u Vukovaru falsificiran. "Mislim da u ovoj državi svi znaju da je falsificiran, međutim po tom se popisu provodi ovaj zakon", naglasio je.

Stožer je, kazao je Josić, otvoren za daljnje razgovore, no ocijenio je i kako "nema neke političke volje da se situacija u Vukovaru riješi". Na novinarski upit što će sada poduzeti poručio je da idu dalje, a na pitanje jesu li dogovorili novi sastanak odgovorio je niječno dodavši da "nema više sastanka".

Na pitanje o najavljenom referendumu o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, Josić je odgovorio da će vidjeti.

Predstavnicima stožera ovo je drugi sastanak s premijerom Milanovićem. Traže uklanjanje svih dvojezičnih ploča u Vukovaru, uvođenje moratorija na primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina do idućeg popisa stanovništva, proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta te obustavu istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja, civila i djelatnika MUP-a osumnjičenih za skidanje dvojezičnih ploča. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter