Još živi konsenzus, a i nada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici Nacionalnog odbora za pracenje pristupnih pregovora s EU-om nazocili su predsjednik Republike Ivo Josipovic, premijerka Jadranka Kosor te lider oporbe Zoran Milanovic. Taj sastanak kljucnih ljudi hrvatske politike inicirala je predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusic da bi povecala izglede da pristupni pregovori završe vec u lipnju.

- Pokazalo se da funkcionira konsenzus oko Unije postignut 2004. i dogovorili smo se o uskladivanju vanjskopolitickih aktivnosti, izjavila je Vesna Pusic, koja smatra da je ispunjena svrha sastanka. Kako doznajemo, Njemacka, Velika Britanija, Nizozemska i Francuska oznacene su kao glavne mete diplomatske ofenzive i vec iduci tjedan saborski task force u sastavu Vesna Pusic, Neven Mimica, Milorad Pupovac i Marija Pejcinovic Buric boravit ce u Berlinu i razgovarati s njemackim dužnosnicima. Doduše, radi se samo o sretnoj okolnosti jer je to putovanje još ranije dogovoreno. Cilj diplomatskih aktivnosti je okoncanje pregovora u lipnju.

- Stav svih je apsolutna podrška europskom strateškom cilju i zakljucenju pregovora u lipnju, odnosno prije ljeta. Za Hrvatsku ima puno razloga zašto je to važno, od financijskih, vrlo opipljivih, do politickih, objasnila je Pusic.

- Ovo je bilo dobro, ali dok mi ovdje razgovaramo o EU-u i pravnoj državi, preko puta u Banskim dvorima kroje se izborne jedinice i krši Ustav. Hrvatskoj treba reda i reda cemo uvesti, kazao je predsjednik SDP-a.

- Bio je to dvosatni sastanak ni o cemu. Slušali smo premijerku kako se hvali kontaktima s Angelom Merkel i slicno, rekao nam je jedan oporbeni sudionik sjednice. Zanimljivo je da na njoj predsjednik SDP-a Zoran Milanovic nije prozborio ni rijeci. Ili nije imao što reci ili je šutio nezadovoljan što Kosor nije htjela doci u Sabor kad ju je on zvao za vrijeme prošle parlamentarne sjednice.

Je li završetak pregovora moguc u lipnju, Zagreb bi trebao znati vec sredinom svibnja. Ocekuje se da ce tada Europska komisija predati još jedno izvješce o Hrvatskoj. Ako u tom dokumentu ne preporuci zatvaranje pregovora u lipnju, cijeli ce se proces odvuci barem do listopada ili studenog. To bi, pak, znacilo da Hrvatska pristupni ugovor može potpisati najranije u prvim mjesecima 2012. (D. CIGLENECKI, I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter