Još uvijek metalci dobro praše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 16 godina od početka održavanja Roštiljarke i emitiranja istoimene emisije, čini se da metal i dalje živi ako je suditi prema preksinoćnom nastupu sedam hrvatskih bendova u Uljaniku, iako publike i nije bilo baš previše. Roštiljarka Live je i dalje tu, kao i svih ovih godina, dok metal opet čeka neka bolja vremena, neku novu kritičnu masu svježe glazbene krvi, kako među izvođačima tako i među publikom.

Mlade snage

Pulski bend Dark Omen otvorio je večer i pokazao da unatoč tome što je metal scena davno prošla svoj zenit, još uvijek postoje neke mlade snage koje guraju ovu spiku i da nije baš sve na starijima. Dark Omen su žestoki i nabrijani, a očito već imaju i svoje fanove. Njihovo je umijeće pak impresioniralo Mihaela Prosena, već iskusnog metalca koji je preksinoć na bini Uljanika predvodio riječku grupu Nord. Na plakatima predstavljeni kao alter rock dok je Prosen najavio jednu „romantičnu večer“, oni balansiraju na granici čiste žestice i melodioznosti, naginjući ipak više na ovu prvu stranu. Svejedno, ova kombinacija, na način na koji su prikazali u Uljaniku, mogla bi ih približiti i publici izvan pomalo uskog metalskog žanrovskog obora pa ako budu dovoljno uporni i ne raspadnu se prije vremena, mogli bi postati jedno od jačih i poznatijih imena na hrvatskoj rock sceni. Osvježenje bi, ako ništa drugo, onda radi scenskog nastupa mogli biti i Dropthehammer, još jedna pulska vrlo teškometalna uzdanica koja praši death i grind, a koju predvodi na pulskoj sceni legendarni Dino Topčagić, koji je nastupio u odijelu s košuljom i leptir mašnom, dok je Marko Gavranović nastup odradio u luđačkoj košulji, a u jednoj pjesmi za mikrofonom im se pridružio i Viktor Laković iz Dark Omena.

Od heavy do thrasha

Dropthehammer su mračni i snažni, i zbilja znaju udariti poput čekića, ali da ne mora sve biti smrtno ozbiljno pokazali su pulski Brijatori pizdere, trio koji odaje počast pulskim bendovima Brijačina kojona i Lizatori pizdere (koji bi uskoro trebali imati samostalni nastup u Uljaniku). Brijatori su odradili nastup koji je zapravo bio jedna velika zezancija, u skladu sa samim pjesmama poput hita „Dobrij mi lemilicu“, a pridružili su im se nakratko i Zlajo i Mladen. Hellcats su pak dobro poznato, mogli bi reći skoro pa kućno ime na Roštiljarci te su nastupile i preksinoć. Paklene slovenske mačke i dalje se pravovjerno drže nekakve srednje struje heavy metala i stila, kako u glazbi tako i u imidžu, koji vuče na kraj osamdesetih i zlatno doba glam metala, no sve to funkcionira baš onako kako treba. Za dozu thrash metala pobrinuo se još jedan bend koji je preksinoć branio teške riječke boje a to je Krematorium, dok su dugu večer heavy metala kraju priveli tročlani porečki Cold Mirror, također bacivši malo thrasha. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter