Još traje borba za besplatno obrazovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da bi obilježili godinu dana od prve studentske blokade Sveucilišta Jurja Dobrile i upozorili vladajuce na neispunjena obecanja, pulski studenti su u utorak na zgradama sveucilišta objesili transparente korištene tijekom blokada.

"Uplašeni smo za buducnost hrvatskog visokoškolskog obrazovanja. Ministarstvo se i dalje poigrava sveucilištima jer ni pisana rijec kod njih više nije vjerodostojna. Ono se ni po cemu ne razlikuje od ostatka Vlade koja je nesposobna upravljati ovim brodom koji tone.

Brojni fakulteti danas su pred bankrotima zbog toga što je upravo država uvjerljivo najveci neplatiša", istaknuli su u priopcenju predstavnici pulske Nezavisne studentske inicijative.

Napominju da se oštro protive predloženoj verziji Zakona o sveucilištima jer vodi ukidanju autonomije sveucilišta i njihovoj privatizaciji.

Iskazali su veliko nezadovoljstvo što se na vecini hrvatskih sveucilišta prisilno uvodi linearni model naplacivanja školarina kroz placanje ECTS bodova pa su stoga zadovoljni odlukom Senata pulskog sveucilišta koji se tome odlucno usprotivio.

Isticu da borba za besplatno obrazovanje na svim razinama nije završena te da su nove studentske blokade i dalje moguce. Za godišnjicu blokade postavlili su izložbu fotografija pulskih studenata u Studentskom centru Indeks.

Najavili su dolazak na veliki prosvjed koji ce se održati 1. svibnja u Puli s napomenom da se ograduju od bilo kakvih politickih stranaka i sindikata.


Podijeli: Facebook Twiter