Još tisuću vojnika spremno za obranu od poplave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog iznimno teške situacije na poplavom ugroženim područjima, još tisuću vojnika spremno je angažirati se na području Sisačko-moslovačke i Zagrebačke županije na obrani od poplave.

Vojska će imati na raspolaganju logističku potporu, transportna vozila i radne strojeve, te helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u slučaju potrebe za hitnim evakuacijama, izvijestilo je danas Ministarstvo obrane RH ističući kako je takvu odluku ministar obrane Ante Kotromanović donio na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

U Sisačko-moslovačkoj županiji je dosad 400 vojnika intenzivno radila na podizanju i jačanju zečjih nasipa. Najteža situacija proteklih dana bila je u selima Letovanić i Stari Brod, u općini Lekenik, gdje je voda već ušla u mnoge kuće.

Vodeni val na Savi sada se spušta prema Jasenovcu. Proglašeno je izvanredno stanje za područja Općine Lipovljani (Kraljeva Velika) i Općinu Jasenovac (Trebež i Bukovica).

Kako bi Lonjsko polje moglo primiti dodatne količine vode, na nasipu Trebež kontrolirano će se ispuštati višak vode.

Osim sisačkog kraja, poplave ugrožavaju i velikogoričko područje, zbog čega se tijekom vikenda sastao Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije. Najugroženije je područje općine Orle i selo Čička Poljana.

S obzirom na to da se vodeni val iz Slovenije očekuje sutra, na tom se području također obavljaju pripreme za obranu od poplave, priopćio je MORH.

Vodostaj Save, Krapine, Sutle i Odre u porastu, a Kupe u opadanju

Vodostaj rijeke Save, Krapine, Sutle i Odre u porastu, a u rijeke Kupe u opadanju, izvijestili su danas iz Hrvatskih voda.

U izvješću za područje gornje Save odnosno Grada Zagreba, dio Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorsku županiju stoji da se voda znatno povukla s prethodno poplavljenih površina, no da poplavne vode retencije Odransko polje sve više ugrožavaju rubna naselja, a najviše naselje Čička Poljana.

Za očekivati je plavljenje nižih dijelova županijske prometnice Stružec Posavski-Veleševec-Ruča-Suša.

Mjere pripremnog stanja provode za postaje Rugvica i Jesenice na rijeci Savi, a mjere redovne obrane od poplava za Prevlaku Sava i Dubrovčak na rijeci Savi te Poljanski Lug na Spojnom kanalu "ZLGČ".

Na području malog sliva Zelina-Lonja vodostaji na svim vodotocima su u opadanju, a redovne mjere obrane od poplava nastavljaju se zbog razmočenih nasipa, crpna stanica Poljanski Lug radi danonoćno, kao i ophodnja nasipa vodočuvarske službe.

U općini Rugvica u tijeku je izrada nadvišenja lijevog savskog nasipa kod Hruščice. Zatvoren je skelski prelaz i zaštićena splavarska kuća u Oborovu, a obavljaju se pripreme za zatvaranja dilatacija zaštitnih zidova u Rugvici i Novakima Oborovskim. U pripravnosti su lokalna DVD društva, crpne stanice također rade danonoćno, a pregled nasipa provode rukovoditelji dionica i vodočuvarska služba.

Na području malog sliva Zagrebačko prisavlje priprema se provođenje mjera obrane od poplava za prognozirani vodostaj vodomjera Jesenice II, sifon Odra je zatvoren, a vodostaji Odre i OK Odra su u porastu. Provode se nadvišenja zečjih nasipa oko kuća u Čičkoj Poljani. Postavljaju se vreće s pijeskom na mjestima denivelacija desnog savskog nasipa i plastičnih folija na mjestima prethodnih procjeđivanja nasipa od Strmca Bukevskog do Suše, a DVD Čička Poljana angažirana je za ispomoć punjenja vreća i crpljenje vode. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter