Još sedam ratifikacija do ulaska Hrvatske u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U preostalih šest mjeseci do predviđenog ulaska Hrvatske u EU još sedam zemalja članica treba ratificirati pristupni ugovor, a samo iz jedne se najavljuju mogući problemi.

U proteklih godinu dana pristupni ugovor je ratificiran u 20 zemalja članica i preostalo je još sedam - Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Danska i Slovenija. U nekima od tih zemalja postupak ratifikacije je pri kraju - Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, a dio preostalih će čekati završno izviješće o monitoringu za tri najvažnija poglavlja koje će Europska komisija objaviti sredinom ili u drugoj polovici ožujka sljedeće godine. Da bi  pristupni ugovor stupio na snagu moraju ga ratificirati sve države članice.

Ni u jednoj se ne očekuju problemi oko ratifikacije osim u Sloveniji koja to povezuje s rješavanjem pitanja Ljubljanske banke. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nedavno je izjavio da Slovenija neće ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom ako Hrvatska ne povuče punomoć dvjema hrvatskim bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke. Slovenska strana navodi da se pitanje obeštećenja štediša Ljubljanske banke treba rješavati u okviru sukcesije i da Hrvatska tim tužbama ne poštuje sporazum o sukcesiji koji je potpisala. U Europskoj uniji nemaju razumijevanja za slovensko stajalište ističući da je to bilateralno pitanje koje ne smije imati veze s pristupanjem Europskoj uniji.

Za Hrvatsku će od velike važnosti biti zadnje izviješće o monitoringu za tri najvažnija poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava, Pravda, sloboda i sigurnost i Tržišno natjecanje. Komisija je u zadnjem Sveobuhvatnom izviješću o monitoringu, objavljenom u listopadu, istaknula da Hrvatska dobro napreduje u pripremama za članstvo te identificirala deset zadaća koje treba izvršiti do ulaska u članstvo kako bi ušla potpuno spremna. Stoga će dobra ocjena u zadnjem izviješću Komisije biti potrebna za glatku ratifikaciju u dijelu zemalja koje to još nisu učinile.

Hrvatska će do 31. siječnja podnijeti izviješće Europskoj komisiji o obavljenom poslu u ispunjavanju tih deset zadaća. U Bruxellesu su već počela pripreme za ulazak Hrvatske. U parku Mini-Europe, u kojem se izložene makete znamenitosti iz svih zemalja članica, uskoro će se naći i maketa zagrebačke crkve Svetog Marka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter