Još se ne zna uzrok pomora ribe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podatke koje smo objavili o pomoru riba u sabirnom kanalu uz rijeku Mirnu, smještenom tik ispod vijadukta Istarskog ipsilona na podrucju opcine Tar-Vabriga, potvrdili su nam u srijedu i iz Ministarstava poljoprivrede, mora i ruralnog razvoja.

Kako stoji u njihovom odgovoru, slucaj je prijavljen u ponedjeljak oko 11 sati, a na teren je izašla veterinarska inspekcija, krim-policija i djelatnici Hrvatskih voda, koje su nadležne za ovaj kanal.

"U dijelu sabirnog kanala bloka 3 u dužini od oko cetiristo metara nadena je uginula riba u kolicini od oko 350 kilograma. Oko 80 posto su šarani, a ostatak jegulje i linjaci. Uzeti su uzorci riba i vode za pretragu i poslani na analizu u Hrvatski veterinarski institut. Ne može se još govoriti o pravom uzroku uginuca", stoji u odgovoru Ministarstva.

Podsjetimo, slucaj velike kolicine uginule ribe u kanalu prijavio je ribocuvar, a nakon izlaska nadležnih službi na teren, kanal su od uginulih riba ocistili clanovi sportsko-ribolovnog društva Istra iz Buja, istoga dana nakon dojave.

O mogucim razlozima uginuca nitko nije htio nagadati, a kako smo doznali u utorak iz porecke veterinarske ambulante Vet centra, nadležne za ovo podrucje, uzorci su poslani na Hrvatski veterinarski institut u Rijeku, a rezultate ocekuju pocekom iduceg tjedna. (V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter