Još se ne zna tko treba ukloniti 400 tona opasnog otpada iz Pazinke

Skladište opasnog otpada Ecooperativa
Skladište opasnog otpada Ecooperativa

Nad tvrtkom Ecooperativa za zbrinjavanje (opasnog) otpada, koja je u napuštenim skladištima u poslovnoj zoni Pazinka I u Ulici Šime Kurelića u Pazinu ostavila 400 tona što opasnog, a što neopasnog otpada, proteklog je tjedna otvoren stečajni postupak. Postupak se vodi na Trgovačkom sudu u Splitu, jer je Ecooperativa sjedište tvrtke lani (21. siječnja. 2016. godine) iz Matulja preselila u Split. 

Nitko ne želi ukloniti opasni otpad

Stečajni je postupak nad stečajnim dužnikom pokrenut u ponedjeljak na prijedlog Financijske agencije (Regionalni centar Split) po stečajnom sucu Diani Butigan Granić, a stečajnim upraviteljem metodom slučajnog odabira imenovan je Dean Rahan iz Supetra na Braču. 

No, on nam je u telefonskom razgovoru kazao da je zatražio razrješenje zbog prevelike udaljenosti od Pazina, te da će kroz desetak dana biti imenovan drugi stečajni upravitelj. Sudskom se odlukom poziva vjerovnike da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine, izlučne vjerovnike da obavijeste stečajnog upravitelja o svom izlučnom pravu, razlučne vjerovnike o svom razlučnom pravu, a dužnike da obveze ispune bez odgode ispune. Ročište za ispitivanje prijavljenihpotraživanja vjerovnika zakazano je za 16. lipnja u Splitu, nakon čega će se održati izvještajno ročište. 

Inspekcija zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i energetike još nam nije odgovorila na pitanja što će poduzeti da ukloni 400 tona potencijalno opasnog otpada iz skladišta u Ulici Šime Kurelića 20/4, iako smo joj pitanja poslali prije tjedan dana. U prethodnom odgovoru iz prosinca Inspekcija zaštite okoliša su kazali da je otpad dužno ukloniti trgovačko društvo Ecooperativa, da je inspekcijski postupak u tijeku te da će se detaljnije informacije moći dati po njegovu okončanju, međutim, novosti nema. Dozvola za gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite okoliša tvrtki Ecooperativa je istekla 25. studenog, a od preostale velike količine kojekakvog otpada ne zna se ni čega tamo ima i u kojim količinama. 

Otpad mora zbrinuti stečajni upravitelj

Član uprave Ecooperative Emil Gržin (nekadašnji SDP-ov načelnik Lovrana) u posljednjem nam je razgovoru kazao da je firma mrtva, te da će preostali otpad morati zbrinuti stečajni upravitelj iz preostale stečajne mase. No, što ako u preostaloj stečajnoj masi ne bude dovoljno novaca za sanaciju otpada? 

Nije li prevelik rizik čekati mjesece i mjesece provedbe stečajnog postupka s obzirom da se skladište opasnog otpada nalazi nedaleko vodotoka Pazinčice (Pazinska jama) u vodozaštitnoj zoni i to bez nadzora. Dovoljno je podsjetiti da je u velikom požaru o poslovnoj zoni Pazinka I. u rujnu 2012. godine izgorjelo 75 tona plastičnog materijala i 12 tona briketa, a mjesecima se govorilo o posljedicama paljevine plastike kojom mogu nastati kancerogeni dioksini, furani i policiklički aromatski ugljikovodici što na koncu nikad nije analizirano. Što bi se dogodilo kada bi gorjelo 400 tona otpada, među kojim je dobra količina opasnog otpada? I dalje iščekujemo odgovor Inspekcije zaštite okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša što će poduzeti u ovom slučaju, te hoće li u slučaju da tvrtka u stečaju ne bude imala sredstva zbrinjavanje postati zakonska obaveza Ministarstva zaštite okoliša. 

Grad traži pomoć resornog Ministarstva

Inače, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić prošlog je tjedna apelirao na sve nadležne institucije u čijoj je ingerenciji zbrinjavanje opasnog i neopasnog otpada da pokrenu instrumente da se taj opasan otpad izmjesti na lokacije koje su za to predviđene. Upozorio je da skladište opasnog otpada u sklopu nekadašnje tvornice Pazinka predstavlja prijetnju velikog onečišćenja na području grada Pazina. 

- Tražimo od Ministarstva zaštite okoliša da sanira skladište opasnog otpada, što je njegova zakonska obaveza, a zatim da trošak naplati od tvrtke u stečaju, kazao nam je jučer gradonačelnik Renato Krulčić napomenuvši da gradska uprava pozorno prati situaciju i očekuje pozitivan rasplet. (Anđelo DAGOSTIN)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter