Još nije ratificirana konvencija protiv nasilja nad ženama

Na sastanak pozvani zastupnici iz 8. izborne jedinice,-odazvao se jedino IDS predvođen Giovanniem Sponzom (N. LAZAREVIĆ)
Na sastanak pozvani zastupnici iz 8. izborne jedinice,-odazvao se jedino IDS predvođen Giovanniem Sponzom (N. LAZAREVIĆ)

U sklopu projekta "Udruženim naporima – Ka novim evropskim standardima u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja", kojeg financira Europska unija u okviru IPA partnerskog programa za civilno društvo, u Puli je održan radni sastanak radi upoznavanja istarskih saborskih zastupnika s potrebom ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Iako su na sastanak bili pozvani svi izabrani zastupnici iz 8.izborne jedinice, odazvao se jedino IDS kojeg je zastupao rovinjski gradonačelnik i zastupnik u Saboru Giovanni Sponza. Govoreći o projektu, Biserka Momčinović iz porečkog Centra za građanske inicijative istaknula je da je cilj bio potaknuti saborske zastupnike da snažno podupru ili sami iniciraju ratificiranje Konvencije protiv nasilja nad ženama koja je donesena još 2011. godine, dok ju je Vlada Zorana Milanovića potpisala 2013. godine.

-Već dvije godine radimo na tome da se konačno ratificira Konvencija i pokrenuli smo čitav niz kampanja, no nažalost niti tri godine od potpisivanja, Hrvatska još nije ratificirala Konvenciju. Političari su to opravdavali riječima da je primjena konvencije u praksi jako skupa s obzirom da predviđa sveobuhvatnu podršku žrtvama nasilja, otvaranje novih tajnih skloništa i poseban tretman za djecu koja su žrtve ili svjedoci nasilja. Znači, postojao je čitav niz opravdanja, no kada se to usporedi s brojem policijskih i medicinskih hitnih intervencija, onda se može zaključiti da to i ne bi bilo toliko skupo, navela je Momčinović, rekavši da prije svega treba raditi na prevenciji nasilja.

-Od zastupnika očekujemo da pokrenu inicijativu da se Konvencija konačno ratificira. S obzirom da više nemamo važeću Nacionalnu politiku ravnopravnosti spolova koja je istekla lani i u međuvremenu nije donesena nova, a također ove godine je istekla i Nacionalna strategija za borbu protiv nasilja nad ženama, važno je da zastupnici to pitanje što prije stave na dnevni red Sabora, kazala je Momčinović. Po njenim riječima, važno da se kod izrade novih akata vodi briga o tome da novi dokumenti koji će Sabor donositi, ne budu ispod kriterija Konvencije.

Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza rekao je da je osobno zgrožen opravdanjima da do ratifikacije nije došlo jer je provedba preskupa.

-Očekujem da će nova Vlada uskoro ratificirati Konvenciju, a IDS će na tome u Parlamentu snažno inzistirati. Kao stranka, protivimo se svakom agresivnom obliku ponašanja te se zalažemo . za punu slobodu u pravom smislu riječi. Moramo svi zajedno kao društvo u cjelini oštro osuditi svaki oblik agresivnog ponašanja, a kao odgovorni pojedinci moramo jasno artikulirati svoje stavove i  usredotočiti se na zdravo, tolerantno, otvoreno i sigurno društvo, kazao je Sponza. Na upit novinara zbog čega se IDS nije snažnije založio za ratifikaciju Konvencije dok je bio u Vladi Zorana Milanovića, Sponza je rekao da ta tema nažalost, nije bila na dnevnom redu.

Podsjetimo, svrha Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji jest osiguravanje sveobuhvatne zaštite žena od različitih oblika nasilja. To među ostalim podrazumijeva sprečavanje nasilja, direktnu zaštitu žena od nasilja, progon i kažnjavanje počinitelja nasilja te djelotvoran i učinkovit sustav praćenja primjene odredbi konvencije.  U Hrvatskoj se projekt provodi u suradnji sa Centrom za građanske inicijative Poreč, Autonomnom ženskom kućom Zagreb, Domine iz Splita, OCD Delfin iz Pakraca i Udrugom Brod iz Slavonskog Broda. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter