Još nije pronađen nijedan komad olupine Boeinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australija je bivšeg zapovjednika svojih oružanih snaga u nedjelju imenovala koordinatorom potrage na moru za letom MH370 u sklopu koje još nije preuzet nijedan komad olupine malezijskog zrakoplova nestalog prije tri tjedna.

Plutajući predmeti koje su prikupili brodovi na moru ne pripadaju Boeingu 777 kompanije Malaysia Airlines.

- Izgleda da se radi o ribarskom priboru i otpadu koji pluta površinom oceana, kazao je glasnogovornik australskog pomorskog nadzora.

Potraga je krajem tjedna proširena na novu zonu veličine 319.000 četvornih kilometara, približno 1.850 km zapadno od Pertha, ispred zapadne obale Australije. Učinjeno je to nakon novih proračuna putanje aviona koji je vjerojatno zbog pomanjkanja goriva pao u Indijski ocean ranije nego što je prvotno bilo procijenjeno.

Potraga se dotad odvijala više jugozapadno od Pertha.

Zadnjih dana satelitske snimke nekoliko zemalja otkrile su više desetaka, čak stotina, plutajućih predmeta na jugu Indijskog oceana, ali ekstremni uvjeti u australskim vodama čine potragu pogibeljnom. Prekinuta je u dva navrata od utorka.

U nedjelju je Australija imenovala bivšeg vojnog zapovjednika na čelo nove jedinice, s bazom u Perthu, kojoj će biti zadatak koordinirati potragu na moru, osigurati vezu sa svim stranama i biti uporište za obitelji 239 osoba iz aviona.

Angus Houston bio je na čelu australske vojske od 2005. do 2011. godine.

- Malezija je odgovorna za istragu. No, ako se odgovornost Australije bude morala postupno povećati, nitko nije bolji od Angusa da koordinira i osigurava vezu između znatnog broja zemalja koje sudjeluju u operaciji, izjavio je australski premijer Tony Abbott. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter