Još nije potvrđeno hoće li nogometaši Istre 1961 krenuti put Vinkovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši Istre 1961 bi danas ujutro trebali otputovati put Ivankova i tamo provesti narednih pet dana tijekom kojih bi dvaput "skočili" do Vinkovaca na oglede s Cibalijom, prvenstveni i onaj u Kupu. Kažemo trebali, jer da će se autobus koji će "zeleno-žute" odvesti put Slavonije uopće pojaviti na "Drosini", kao i da će se igrači popeti u njega, to nam jučer nitko nije mogao garantirati. Jednostavno, situacija u redovima pulskog prvoligaša je takva da svako malo stigne neka nova vijest, ali u ovom slučaju se ne izmjenjuju dobre i loše, već onu lošu "poklopi" još gora.

Shodno s time, poprilično pesimistička razmišljanja trenera Darka Raića Sudara na uobičajenoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljen dvostruki dvoboj s Vinkovčanima, dobila su dodatnu notu crnila nakon što je po okončanju "presice" krenuo odraditi trening i kao uvertiru u njega obavio još jedan razgovor sa svojim pulenima. Nije tajna da su igrači u novcu iz UEFA-inog fonda solidarnosti vidjeli priliku da im napokon nešto "legne" na račune, ali kad je HNS taj novac raspodijelio klubovima, a njima nije bila uplaćena niti kuna, bila je to kap koja je prelila čašu. U trenutku kad većina od njih nema niti za kavu, mogućnost odlaska na petodnevno putovanje praznih džepova mnogima nije prihvatljiva opcija te je samim tim upitno hoće li "zeleno-žuti" danas uopće krenuti na put.

Novac za smještaj

- Normalno je da su dečki nezadovoljni i u potpunosti ih razumijem, jer cijela ova situacija nema previše veze s nogometom. Teško je sve ovo izdržati, puno njih je na rubu i dosadilo im je iz dana u dan slušati svakakve priče, no jednostavno nemaju previše izbora i to sam im i rekao. Mogu odmah dići ruke od svega ili možemo otići odigrati ove dvije utakmice da se kupi još malo vremena tijekom kojeg će se pokušati pronaći neko rješenje. U svakom slučaju, što god naprave bit će u pravu i nitko im neće moći ništa zamjeriti, a ako pristanu izgurati još ove dvije utakmice, onda se do povratka iz Vinkovaca nešto bitnije mora promijeniti, ili se bojim da će to stvarno biti kraj - decidiran je Darko Raić Sudar, trener Istre 1961. - Potom dolazi reprezentativna stanka i ako je dočekamo s neriješenom situacijom, ne piše nam se dobro. No, čak i da igrači pristanu odraditi ove dvije utakmice, to ne znači da ćemo mi sigurno otputovati jer postoje i stvari koje ne ovise o nama. Prijevoz, petodnevni smještaj, hrana i sve ostalo potrebno za treniranje, netko treba cijeli taj aranžman i platiti, a nije riječ o malim sredstvima i upitno je hoće li se ona uopće pronaći.

Nije lako Raiću Sudaru koji se, ni kriv ni dužan, već duže vrijeme nalazi između dvije vatre. U situaciji kad je vlasnik digao ruke od kluba i kad je Uprava svedena na jednog čovjeka s poprilično malim ovlastima što se tiče donošenja krucijalnih odluka, treneru je najteže jer je s jedne strane iz dana u dan suočen s opravdanim primjedbama svojih pulena, dok se s druge mora koliko je god moguće izdignuti iznad svih problema i dati sve od sebe da mu momčad na terenu naliči na nešto. Samim tim, Raić Sudar će svoj taktičko-tehnički dio posla vezan uz dva ogleda s Vinkovčanima morati odraditi, bez obzira što će možda sav njegov uloženi trud na kraju biti bačen niz vjetar.

- Dobro poznajem Cibaliju, momčad je to koja se u zadnje vrijeme jako digla i nije ni nalik onoj koja nas je u šestom kolu pobijedila na "Drosini". Izgledaju sada puno bolje, momčad im je kombinacija iskusnih i mladih igrača željnih dokazivanja i među njima vlada dobra kemija, ali bez obzira na to i na njihovu trenutačnu bodovnu prednost, mislim da smo po kvaliteti tu negdje. Slična nam je i novčana situacija jer i u Vinkovcima vlada besparica, ali tamo se drugačije s njom nose zbog te tradicije koja se osjeti i zbog koje se igrači uvijek bacaju na glavu bez obzira na situaciju - istaknuo je Raić Sudar. - Osobno, smatram da nam je Cibalia protivnik po mjeri, njihova igra nam paše i premda je svaki remi upisan na strani dobar i s njim bih bio zadovoljan, vjerujem da u subotu možemo napraviti i nešto više te stići do prve ovosezonske gostujuće pobjede.

Prvenstvo primarno

Kako stoje stvari, momčad koja će sutra krenuti u borbu za prvenstvene bodove neće se previše razlikovati od one koja je u ponedjeljak istrčala protiv Intera, jedino što će se nakon preležane "žutice" u nju vratiti Vojnović. No, zato bi u utorak, u ogledu osmine finala Hrvatskog kupa, moglo doći do određenih pretumbacija.

- Sigurno je da neću kompletno mijenjati momčad kao što sam to napravio u Đakovu, ali nekih promjena će sigurno biti. Želja mi je da onim dečkima koji u posljednje vrijeme nisu puno igrali pružim priliku, no puno će toga ovisiti o subotnjoj utakmici, odnosno koliko ćemo se na njoj potrošiti i u kakvom će stanju biti neki igrači. Ne bježim od toga da nam je u trenutačnoj situaciji prvenstvo u prvom planu, ali to ne znači da nam Kup nije bitan te da i tu utakmicu nećemo željeti pobijediti - naglasio je Raić Sudar. - Neovisno s kojom ćemo momčadi istrčati, svi dečki kojima ukažem povjerenje vrijede i vjerujem da će dati sve od sebe da izbore prolazak u četvrtfinale, što bi bio lijep uspjeh, naročito u situaciji u kojoj se trenutačno nalazimo. Kako nemam poduplane sve pozicije, za očekivati je da će netko u četiri dana morati odigrati dvije utakmice, no slijedi reprezentativna pauza pa će biti dovoljno vremena za rekuperaciju, a i pitanje je što će biti poslije. (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter