Još nije potvrdena optužnica za Podravku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Branitelji Darka Marinca u srijedu su, na raspravi o osnovanosti optužnice za aferu "Podravka", zatražili od suda da ispita je li vještacenje štete u toj istrazi zakonito. Odluku o tom prigovoru obrane, kao i o drugom važnom prigovoru, da branitelji i optuženici nisu mogli biti prisutni dok su uskocki tužitelji ispitivali svjedoke, sud ce obznaniti u ponedjeljak, rekao je sudac Ivan Turudic koji vodi optužno vijece za Podravku.

Marincev branitelj Veljko Miljevic novinarima je rekao da clanci 308 i 309 novog Zakona o kaznenom postupku propisuju da složenija vještacenja rade dva ili više vještaka, odnosno specijalizirane ustanove ako postoje.

- U ovom slucaju vještacio je samo jedan strucnjak, zbog cega zakljucujemo da vještacenje nije vjerodostojno niti je zakonito. Sam Darko Marinac pred optužnim vijecem je rekao i da je rijec o toliko složenom predmetu da bi i u daleko razvijenijim zemljama bilo malo strucnjaka koji bi ga mogli prouciti, rekao je Miljevic.

Miljevic smatra da u 358 stranica cinjenicnog opisa optužnice nije obrazloženo kako bi okrivljeni te dionice mogli prenijeti na sebe a da ne plate svote koje je za kredit placala Podravka.

Branitelj Zdravka Šestaka, odvjetnik Mate Matic, upozorio je da obrana smatra da su svi dokazi nezakoniti, a posebno iskazi svjedoka.

U USKOK-u tvrde  da je vještacenje provedeno zakonito te da je optužnica utemeljena na 40 tisuca stranica dokaza, 120 iskaza svjedoka i dokumentaciji pribavljenoj uz medunarodnu pravnu pomoc.

Do kraja iduceg tjedna bit ce poznato hoce li USKOK-ova optužnica postati pravomocna ili ce biti vracena u istragu. (S. ABRAMOV/Novi list)

Polancecova isprika za šamar

Prilikom dolaska u Zagreb na konzultacije s odvjetnikom, Damir Polancec u utorak je ošamario fotoreportera portala Dnevno.hr koji ga je pokušavao fotografirati. Polancec mu se jucer javno ispricao. - Znate da sam uvijek bio dostupan novinarima posljednjih pet, šest godina. Dopustite mi da ispricam svoju verziju jucerašnjeg dogadaja. Na neprofesionalno postupanje vašeg kolege fotoreportera reagirao sam neprimjereno i covjeku se ovim putem ispricavam, kazao je Polancec.


Podijeli: Facebook Twiter