Još nije pocela provjera 813.016 potpisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjedan dana nakon što su sindikalci donijeli u Sabor potpise prikupljene u potporu zahtjevu za raspisivanje referendumu o vladinom prijedlogu Zakona o radu, oni se i dalje nalaze na Markovom trgu. Voditeljica saborskog ureda za odnose s javnošcu Ružica Šimunovic potvrdila nam je da zasad nijedna državna institucija nije pokazala interes da preuzme 813.016 potpisa.

- Ti su potpisi još kod nas. Pod kljucem su i na sigurnom. Ne znam postoje li kakvi dogovori da netko dode po njih, rekla nam je Ružica Šimunovic.

Prošlog petka, dan nakon što su organizatori referendumske peticije dopremili u Sabor brojne kutije s potpisima, Odbor za Ustav jednoglasno je usvojio zakljucak kojim zadužuje ministarstva uprave, te unutarnjih poslova, na celu s ministrima Davorinom Mlakarom i Tomislavom Karamarkom, da provjere broj i vjerodostojnost potpisa.

Na sjednici Odbora predsjednik tog tijela Vladimir Šeks pojasnio je kako Zakon o referendumu nije propisao tko provjerava potpise.

Obrazložio je to cinjenicom da MUP vodi evidenciju državljana, a da ministarstvo uprave na temelju toga radi popise biraca. Ministar uprave Davorin Mlakar krajem prošlog tjedna žalio se novinarima kako u proracunu ministarstva nije predviden novac za provjeru referendumskih potpisa, pa ce stoga morati zatražiti odredenu sumu «iz proracunske pricuve ili iz drugih izvora».

Medutim, kako neslužbeno doznajemo, cinjenica da se potpisi nisu maknuli iz Sabora nije posljedica nedostatka financijskih sredstava potrebnih za njihovu provjeru nego politickih okolnosti.

Naime, u Vladi i HDZ-u vjeruju da je još uvijek moguce izbjeci referendum, a osnovu za takve procjene svojim im ponašanjem pružaju i sami sindikalni lideri. Posebno nakon što su se vratili u GSV i obnovili socijalni dijalog.

- Trenutacno nije uputno poduzimati ništa što bi ugrozilo vracanje povjerenja izmedu socijalnih partnera. Zato ce ministarstvo uprave napraviti tek pripremne radnje za pocetak provjere potpisa. Kako sada idu stvari referendum nece biti nužan jer i nakon njega Vlada i sindikati moraju sjesti za stol, kazao nam je visok izvor iz HDZ-a.


Podijeli: Facebook Twiter