Još nije nabavljeno cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Unatoč najavama interventnog uvoza, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) još nije nabavio cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca (DiTePer), zbog čega je korigiran i kalendar cijepljenja djece koju se neće završno docjepljivati s četiri, već sa šest godina života.

»U ovom trenutku tog cjepiva nema, ali očekujemo tijekom rujna isporuku dovoljnih količina koje će zadovoljiti potrebu za ovim cjepivom u 2015. godini«, poručili su u srijedu iz HZJZ-a.
Zbog nedostatka DiTePer cjepiva, završno docjepljivanje pomaknuto je s četvrte na šestu godinu života. Tako su smanjene potrebe za cjepivom jer su djeca sa šest godina već cijepljena, a ona koja ove godine navršavaju četiri godine, cijepit će se kasnije.

Međutim, za one koji su se ranije trebali cijepiti, ali iz raznih razloga kasne, iz HZJZ-a poručuju da će cjepivo nabaviti i u ovoj godini, a novu isporuku očekuju već do kraja ovoga mjeseca.

DiTePer cjepivo do prije dvije godine proizvodio je i Imunološki zavod, a danas ga nedostaje na tržištu cijele Europe. Iz iz HZJZ-a se nije moglo doznati iz kojih zemalja ga Hrvatska namjerava uvesti.

Iz Zavoda poručuju i da za sada ne planiraju posebno nabavljati cjepiva za izbjeglice koje stižu s područja Bliskog istoka. Većina njih je u tranzitu, prema prijedloga EK Hrvatska bi ih trebala primiti svega 1064. Njihovo eventualno cijepljenje protiv tetanusa ili TBC-a, za sada se može podmiriti iz tekućih zaliha, doznaje se u HZJZ-u. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter