Još nije kasno za potpore, ali one su sve manje


Proteklog je ponedjeljka (15. lipnja) istekao rok za upis zemljišta u ARKOD čime je zaključen popis poljoprivrednika koji će ostvarivati pravo na poticaje do 2020. godine.

Problem je što je Agencija za poljoprivredno zemljište (APZ) tek 15. lipnja ili nekoliko dana prije toga odlučila kome će dati u 50 godišnji zakup nekoliko stotina hektara državnog poljoprivrednog zemljišta pa stoga brojni poljoprivrednici neće dobiti poticaje narednih pet godina.

Županijski pročelnik Odjela za poljoprivredu Milan Antolović nam je komentirajući taj problem rekao kako se nada da je APZ dostavila podatke Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR ) te da je ova potonja upisala poljoprivrednike u ARKOD do 15. lipnja. Je li se to i dogodilo?

Nije! Glasnogovornica APZ-a Željana Ivanuš nam je poručila da pozivaju sve koji su dobili državno poljoprivredno zemljište u zakup da se hitno jave u njihovu agenciju i dostave e-mail adresu na koju će dobiti potpisanu odluku o dodjeli zakupa na temelju koje mogu podnijeti zahtjev za izravna plaćanja. Naglašava da se kontaktira načelnica Odjela za zakup Marlena Ostojić na e-mail: [email protected].

Iz službe za odnose s javnošću i informiranje APPRRR-a odgovorili su nam da svu zemlju koju novi i mladi poljoprivrednici, te oni koji su stekli pravo korištenja držanog poljoprivrednog zemljišta upišu u ARKOD do 10. srpnja 2015. moći će upisati na zahtjevu u 2016. i za to zemljište će dobiti pravo na plaćanje iz nacionalne rezerve. Naglašavaju da poljoprivrednici to moraju sami učiniti.

"Međutim, na zahtjeve podnesene nakon 15. lipnja pa do 10. srpnja obračunavaju se smanjena plaćanja po radnom danu kašnjenja i to tako da se za jedan posto smanji zakašnjelo podnošenje jedinstvenog zahtjeva i izmjena i dopuna jedinstvenog zahtjeva, a tri posto za dodjelu prava na plaćanja", objasnili su umanjeni način obračuna poticaja iz Agenciji za plaćanja u poljoprivredi.

Dakle, imamo situaciju da će stotine poljoprivrednika u Istri, i njih tisuće diljem Hrvatske, dobivati umanjene državne potpore zbog sporosti rada Agencije za poljoprivredno zemljište koja je u zadnji čas odabrala zakupce državnog zemljišta. Kao da državno zemljište ranije nije postojalo i da je nastalo odjednom, eto čas prije zaključenja roka za upis u ARKOD. (P. GREGOROVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter