Još nepoznat broj osoba umiješanih u napade u Parizu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski premijer Manuel Valls naglasio je u utorak da je broj osoba umiješanih u napade u Parizu u petak još nepoznat, spominjući na radio France Inter hipotezu o suučesnicima u Francuskoj i Belgiji.

- U trenutku u kojem govorimo ne znamo ima li suučesnika onih koji su ubijali, onih koji su počinili taj užas u Parizu, izjavio je premijer. Možda ima u Francuskoj, u Belgiji suučesnika, pojedinaca koji su povezani s tim pokoljem. Sada se moramo usredotočiti na istragu, naglasio je on. Još ne znamo realno stanje, posebice oko broja osoba umiješanih u napade u petak navečer. Jesu li bile dvije ili tri skupine, kako su djelovale, što se točno dogodilo na Stade de France, istraga napreduje ali s potrebnom dozom tajnosti, kazao je on. Cilj nije samo uništiti IS nego i moći privesti, uhititi, shvatiti što se zapravo dogodilo, dodao je Valls.

Uz sedam samoubojica poginulih u petak na mjestu napada, istražitelji gone Salaha Abdeslama koji je osmi pripadnik triju ekipa koje su izravno sudjelovale u ubojstvima a za kojim je izdana međunarodna tjeralica

Po istražiteljima, Salah Abdeslam surađivao je s Abdelhamidom Abaudom, 28-godišnjim belgijskim džihadistom koji navodno živi u Siriji i vrlo je aktivan član IS-a te osumnjičen kao naručitelj napada planiranih u Belgiji.

Dvojica osumnjičenih čiji identitet nije otkriven optužena su u ponedjeljak u Bruxellesu za terorizam nakon smrtonosnih napada u Parizu. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter