Još nema pregovora hrvatske Vlade i MOL-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada još nije kontaktirala mađarsku kompaniju MOL u vezi s bilo kojim pitanjem vezanim uz Inu, objavio je u srijedu mađarski list Nepszabadsag.

Kako piše taj list, nema nikakvih tajnih pregovora hrvatske Vlade i MOL-a, koje s mađarske strane predvodi Sandor Csanyi, potpredsjednik Upravnog odbora MOL-a i prvi čovjek OTP banke, kako su to pisali neki hrvatski mediji.

Nepszabadsag piše da hrvatska Vlada ni formalno nije stupila u kontakt s MOL-om iako je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prošli tjedan pozvao na hitan početak pregovora.

Vlada je, naime, prošli tjedan odlučila da će njezin tim u pregovorima s mađarskim MOL-om voditi upravo Vrdoljak, a član tima bit će Mladen Pejnović, ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Vlada, kao drugi najveći dioničar Ine, sa strateškim partnerom treba dogovoriti što su strateški ciljevi i budućnost Ine, što se očekuje od Ine u idućem razdoblju, a da bi se dogovorili strateški ciljevi treba otvoriti i pregovore o povijesti Ine u zadnjih deset godina, kazao je tom prigodom ministar Vrdoljak. Rekao je da s MOL-om treba raspraviti pitanja kao što su korporativno upravljanje, kontrola troškova, prerada, veleprodaja i maloprodaja naftnih derivata te plinsko poslovanje.

MOL je 1. kolovoza Hini priopćio da je spreman za početak konstruktivnih pregovora s hrvatskom Vladom o Ini, nakon što je ranije istog dana neimenovani dužnosnik te kompanije objavio da je mađarska kompanija spremna i prodati svoj udjel u Ini. Iz MOL-a su tada rekli da ne mogu "komentirati glasine ni o kakvim poslovnim odlukama".

Nepszabadsag piše da su odnosi Ine i MOL-a ponovo došli u fokus javnosti nakon što je USKOK objavio na svojoj internetskoj stranici da nastavlja istragu protiv čelnika MOL-a Zsolta Hernadija zbog osnovane sumnje da je dao mito bivšem premijeru Ivi Sanaderu u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava nad Inom. Ta je istraga bila prekinuta u prosincu 2012. zbog njegove nedostupnosti hrvatskim pravosudnim tijelima, a te su se okolnosti promijenile ulaskom RH u EU.

Iz MOL-a opovrgavaju da su Sanaderu dali pet milijuna eura mita, za što je bivši hrvatski premijer prošle godine nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter