Još nema potvrdenih slucajeva gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još uvijek nema službene potvrde da je gripa stigla u Hrvatsku, iako je vec ima u zemljama u okruženju. Po rijecima voditeljice Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Vlaste Skopljak, za sada je gripa u epidemijskom obliku po broju oboljelih najviše prisutna u Italiji, a upravo tamo na skijanje su otišli brojni Istrani.

- Svima mogu reci da se još uvijek mogu cijepiti, a to se pogotovo preporucuje starijim osobama, kronicnim bolesnicima, kao i djeci oboljeloj od kronicnih bolesti, a naravno da se preporucuje i radno aktivnoj populaciji, kazala je dr. Skopljak.

U Europi je ove sezone najcešce potvrden virus gripe tipa A H3N2, dok je znatno manje slucajeva pandemijskog virusa, koji je obilježio prethodne dvije sezone, virusa tipa A H1N1. Epidemiolozi na temelju toga predvidaju da ce ove godine prevladavati stari soj virusa, što znaci i nešto mirniju epidemiju.

- Soj gripe vjerojatno ce biti isti kao i lani, tako da je i sastav cjepiva isti i pogoden, što jamci dobru zaštitu. Pa ipak, svi oni koji se ne žele cijepiti moraju primijeniti iste principe zaštite na koje stalno upozoravamo. Treba, tako, izbjegavati prostorije u kojima ima puno ljudi, treba redovno prozracivati i cesto prati ruke i, ako je moguce, jesti svježe sezonsko voce i povrce, savjetuje dr. Skopljak.

Prošle godine u Istri je zabilježeno oko 2.400 oboljelih, a u citavoj Hrvatskoj oko 47 tisuca osoba. Epidemiolozi gripu u Hrvatskoj ocekuju u predstojecim tjednima, nakon prvih povrataka gradana sa skijanja. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter