Još nema odgovora premijera na seljačke zahtjeve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva sata prije isteka roka koji su predstavnici poljoprivrednika dali premijeru Zoranu Milanoviću da se očituje o njihovim zahtjevima, odgovora iz Vlade još nema, potvrdio je jutros predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac.

"Kako je poznato, jučer su predstavnici seljačkih udruga uručili u zgradi Vlade u Zagrebu svoje zahtjeve i tražili očitovanje od premijera, no odgovora za sada nema“, izjavio je Pokrovac za Hinu.

Dodao je da će se u 11 sati na sastanku čelnika udruga poljoprivrednika u Novoj Gradiški odlučiti o daljnjim koracima i sudbini dvotjednih seljačkih prosvjeda.

U svojim zahtjevima udruge traže isplatu preostalih poticaja, a riječ je, prema njihovim tvrdnjama, o iznosu od oko 700 milijuna kuna. Traže i veću otkupnu cijenu pšenice kao i ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji se, smatraju, ogriješio o zakonske odredbe o isplati potpora.

Pokrovac je potvrdio da će seljačke udruge, u slučaju da se njihovim zahtjevima ne udovolji, pravnu bitku za svoja prava nastaviti u Bruxellesu.

Premijer Milanović je sinoć, gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nulta točka", rekao kako je poljoprivreda specifična grana jer je izloženija rizicima tržišta, ali i istaknuo kako se ne može nastaviti dosadašnja praksa da se gubitci pokrivaju iz državnoga proračuna.

Za prozivke prosvjednika da je ministar Jakovina netransparentno dodjeljivao poticaje, premijer je kazao kako su to vrlo teške optužbe koje nisu dokazane, te da osobno ne vjeruje da je to ministar činio, već da Jakovina radi dobar posao. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter