Još nema «haraca» za Radica, Žderica i Žužule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski gradevinski lobi ne odustaje. Raskidi ugovora za megalomanske projekte gradnje autocesta još uvijek nisu došli na dnevni red Vlade Jadranke Kosor, iako se vec desetak dana najavljuju radikalni rezovi u investicijama za autoceste. Gotovo je nevjerojatno da Vlada u vrijeme uvodenja dodatnog kriznog poreza na sve place i mirovine hrvatskih gradana nikako ne može pronaci vremena za kresanje investicija vrijednih više od sedam milijardi kuna, medu kojima više od polovice sredstava odnosi autocesta Dubrovnik - Doli. Odgoden je samo most za Pelješac, a sve drugo i dalje živi u planovima Hrvatskih autocesta i namjeri dodatnog zaduživanja ionako prezadužene države.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta vec danima ne odgovara na pozive, a neke konkretnije informacije vec danima ne nudi niti putem svojih ljudi u Ministarstvu, koji bi trebali informirati novinare i javnost. U Hrvatskim autocestama princip ponašanja je identican.

Vec za koji dan pocinju godišnji odmori, a onda se o cestogradnji nece niti raspravljati. Sve bi moglo biti ostavljeno za rujan ili jesen, a dotle bi se svaki pokušaj raskida ugovora teškog 3,67 milijardi kuna za dionicu Dubrovnik - Doli mogao dodatno zakomplicirati ukoliko u meduvremenu Ždericev Konstruktor ili Skladgradnja brace Žužul budu i formalno uvedene u posao, što ce znaciti da se ugovor poceo konzumirati. Dotle bi mogla splasnuti i pažnja javnosti, pa bi se možda i uspjelo objasniti da je poneke ugovore bolje ostaviti na životu, jer ce tako naši gradevinari i tisuce radnika koji tamo rade barem imati place i posao.

Tako bi se vec iduce godine nastavila gradnja novih kilometara autocesta, cime bi IGH, Skladgradnja, Konstruktor, Hidroelektra, Vijadukt, Dalekovod i ostali izbjegli rezanje remena zbog krize i nastavili vlastito bogacenje i zadržavanje stecenih pozicija. Drugim rijecima, dok su gradani Hrvatske na rubu gladi, za Radica, Žderica, Žužule i druge problema nema. Jednima «harac», a drugima kavijar i šampanjac.


Podijeli: Facebook Twiter