Još nema cjelovitog dogovora o razdruživanju

Igor Pamić (M. ANGELINI)
Igor Pamić (M. ANGELINI)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i britanska premijerka Theresa May objavili su u ponedjeljak da nisu uspjeli postići cjeloviti dogovor o razdruživanju Velike Britanije od EU-a, iako su uspjeli približiti stajališta u više pitanje te izrazili uvjerenost da će do kraja tjedna postići dogovor.

"Unatoč našim najboljim naporima nismo uspjeli postići cjeloviti dogovor. Ali, moram reći da smo približili stajališta i uvjeren sam da ćemo postići dogovor do kraja tjedna", izjavio je Juncker nakon višesatnog sastanka s premijerkom May.

Premijerka May je rekla da je sastanak bio konstrutkivan da su "tvrdo pregovarali", da je postignut veliki napredak, ali da je ostalo nekoliko pitanja za koja su potrebne dodatne konzultacije.

Juncker je za May rekao da je ona "tvrda pregovoračica i da brani britanske interese "sa svom energijom koju ima".

Oboje su potvrdili da će pregovori biti nastavljeni prije kraja ovoga tjedna.

EU je kao preduvjet za početak pregovora o budućim odnosima istaknuo tri prioritetna područja u kojima se mora postići "dovoljan napredak" kako bi se započelo s drugom fazom pregovora - prava građana EU-a u Velikoj Britaniji nakon Brexita, financijska nagodba i granični režim između Irske i Sjeverne Irske.

S druge strane, Britanija je od početka tražila da se pregovori o razdruživanju i o budućim odnosima vode paralelno, želeći na taj način umiriti poslovne ljude koji ne mogu planirati svoje poslovanje bez jasno uvida u kakvim će odnosima Britanija biti s EU-om nakon razvoda.

Izvori iz irske vlade kazali su ranije u ponedjeljak da je Velika Britanija pristala da Sjeverna Irska ostane "regulatorno usklađena" s Europskom unijom nakon Brexita kako bi se izbjegla 'tvrda' granica.

"Postignut je dogovor o cjelovitom rješenju za irska pitanja", rekao je jedan od izvora.

"Ključna fraza je jasna predanost zadržavanju regulatorne usklađenosti kad je riječ o pravilima carinske unije i unutarnjeg tržišta koja su potrebna kako bi se podržao Sporazum postignut na Veliki petak, gospodarstvo na otoku i granica."

To po irskim izvorima znači da je Velika Britanija pristala zadržati na području Sjeverne Irske propise koji se odnose na zajedničko europsko tržište i carinsku uniju slične onima koji su sada na snazi kako u regulatornom smislu ne bi bilo razlike u odnosu na pravila koja su na snazi u Republici Irskoj, odnosno u Europskoj uniji.

No, odmah su javili sjevernoirski unionisti, koji su istaknuli da ne prihvaćaju poseban status Sjeverne Irske u odnosu na ostatak Ujedinjene Kraljevine.

U okviru mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj postignut je sporazum o ukidanju fizičke granice između Irske i Sjeverne Irske. Sporazum postignut na Veliki petak 1998. godine omogućio je slobodan protok ljudi, roba i usluga i doveo do visokog stupnja integriranosti dvaju gospodarstava i to bi bilo dovedeno u pitanje kada bi se ponovno uspostavile granične i carinske kontrole. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter