Još nekoliko dana za raskid ugovora bez penala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponedjeljak, 30. lipnja je posljednji dan kada će Hrvatski telekom i Tele2 omogućiti svojim korisnicima da raskinu pretplatničke ugovore bez plaćanja penala. Oni koji se odluče na taj potez moći će ostvariti višestruke uštede, a oni koji to propuste, mogu računati da će plaćati skuplje mobilne usluge zbog toga što su operateri odlučili prebaciti na svoje korisnike nametnut im novi državni porez.

Njemački i švedski telekom koji djeluju u Hrvatskoj se očito pouzdaju u to da su hrvatski građani inertni i da neće čekati satima u njihovim prodajnim centrima da bi raskinuli ugovore i time uštedjeli. Proteklih tjedana bilo je to pogotovo vidljivo u pulskom i pazinskom T-Centru gdje se, u prosjeku, čekalo više od sat vremena. Mnogi su čekali u redu, ali je još veći broj onih koji bi se okrenuli i otišli kući.

No, ako se htjelo ostvariti dodatnu pogodnost iz T-Centra su upućivali da se telefonom nazove njihovu službu u Zagrebu gdje se također, u prosjeku, čekalo više od sat vremena da se netko javi na poziv.

Što korisnici dobivaju raskidom ugovora? U proteklo vrijeme su korisnici ugovarali takozvane flat tarife u kojima je uračunato toliko mnogo usluga da velikoj većini korisnika nije trebalo plaćati niša više od ugovorene tarife. Hrvatski telekom je to nudio za 210 kuna, VIPnet za 155 kuna, Tele2 od 140 do 155 kuna, Bonbon za 120 kuna, Tomato za 104 kune. Teoretski je HT imao najskuplju ponudu, ali je za razliku od svih ostalih nudio značajne subvencije na kupnju mobitela.

Od 1. srpnja sve te tarife poskupljuju za 10 kuna. No, caka leži u tome da onima koji raskinu ugovor i zatraže potpisivanje novog operateri nude značajne popuste ne bi li privukli korisnike drugih mreža ili zadržali one rijetke postojeće koji će htjeti migrirati kod konkurenata.

Korisnici HT-a koji se narednih dana pokrenu i iskoriste ponuđene pogodnosti neće osjetiti poskupljenje jer im HT nudi da smanje tarifu od 220 kuna (koliko će koštati od srpnja) za čak 122,5 kuna, na svega 97,5 kuna mjesečno tijekom iduće dvije godine. U VIPnetu i Tele2 nude dodatno smanjenje cijene tarife, ali samo tijekom godine dana. U Tele2 se na taj način može uštedjeti od 35 do 50 kuna mjesečno, a u VIPnetu 30 kuna. To su tarife na kojima se sada nude najveći popusti, a pogodnosti su vidljive i kod ostalih, ali samo ako se raskine i ponovno ugovori s popustom. Zadržavanje postojeće tarife bez raskida ugovora znači samo jedno - veća cijena od srpnja.

Korisnici VIPneta imaju mogućnost ostvariti tu pogodnost do 10. srpnja. Jedino će njihovi korisnici fiksnih linija ubuduće plaćati 10 kuna veći namet, jer za komunikaciju koriste bazne stanice mobilne mreže, stoga sada imaju mogućnost raskida skupljih i ugovaranje jeftinijih tarifa. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter