Još jednom eko akcijom očišćeno priobalje i podmorje na Puntiželi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Grada Pula, Turističke zajednice grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula i Crvenog križa, danas prijepodne, dvadeset i drugu godinu za redom, održana je hvalevrijedna eko-akcija čišćenja pulskog akvatorija i priobalja, a ove godine čistilo se na području Hidrobaze na Puntiželi.

U eko akciji sudjelovalo je 130-ak sudionika koji su prikupljali krupan i sitan otpad od ograde kampa Brioni (ex Puntižela) do MUP-a Valbandon. Za to vrijeme 40 ronioca iz 14 istarskih ronilačkih klubova čistilo je podmorje priobalja na cijelom tom području, a akciji su se ove godine priključili i volonteri Crvenog križa Pula, članovi Radio kluba Arena-Pula, te učenici Tehničke škole Pula. Akciji se također pridružio i MUP Pula čiji su djelatnici održali prezentaciju nacionalnog edukativnog programa "Zdrav za 5" o važnosti osvješćivanja mladih i ostalih o štetnosti utjecaja alkohola, droge i kocke na ljudski organizam, ali i o važnosti zaštite i očuvanja okoliša.

- Ovo je treći put da se ovako obimno čisti ovo područje Hidrobaze. Uglavnom tik uz more nalazimo sitniji otpad, ali čim se maknemo koji metar dalje, prema napuštenim objektima i makiji, odmah nailazimo i na krupni otpad. Međutim, očigledno je da se povećala svijest građana o zaštiti i očuvanju okoliša, pogotovo na mjestima gdje netko ipak vodi brigu o svom okolišu i okruženju, bilo da je to Natura Histrica, neke građanske i druge udruge ili volonteri. Ako se prisjetim, primjerice, eko akcije čišćenja Šijanske šume 2002. godine, tada smo prikupili toliko krupnog otpada da smo njime komotno mogli opremiti cijelu jednu kuću, a takva je situacija bila i na drugim mjestima. Danas je, srećom, situacija puno bolja, rekla je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pula, koja je, uz Grad Pulu, Zajednicu Tehničke kulture Pula i gradski Crveni križ jedan od organizatora ove akcije.

Crveni križ se prvi put priključio jednoj akciji čišćenja priobalja kroz nacionalni program "Crveni križ u plavom okviru" lani kada se čistilo priobalje otočja Brijuni, pa su se i sada njihovi volonteri rado odazvali ovom pozivu. Prije početka čišćenja, predstavnici Crvenog križa prisutnima su održali prezentaciju oživljavanja unesrećenih s naglaskom na ronioce koji su često u opasnim situacijama.

Iako je smeća puno manje nego nekad, volonteri su svejedno jučer prikupili čak 18 kubika otpada. U moru je bila manja količina smeća i to uglavnom limenke, staklene boce, gume i sitni otpad, dok je na priobalju sakupljeno puno sitnog otpada, madraca, tekstilnog otpada, plastike i stare drvenarije. Svo smeće odvezli su kamioni Herculanee, a po završetku čišćenja za sve sudionike akcije organiziran je ručak. (Patricija SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter