Još jedna rekordna godina za pulski turizam

Ni kiša ne sprječava goste da borave u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Ni kiša ne sprječava goste da borave u Puli (N. LAZAREVIĆ)

U prvih devet mjeseci godine Pula bilježi sjajne turističke rezultate, koji joj godinu iznova čine rekordnom, a danas su ih na konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Boris Miletić i predsjednica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

Tom je prilikom istaknuto da je ove godine ostvareno četiri posto više dolazaka i dva posto više noćenja.

- Ovo je nova rekordna godina Pule, do sada smo ostvarili više od 1,36 milijuna noćenja. Broj dolazaka svake godine raste, to je već postao trend. Ovakvi rezultati su veliko priznanje, ali i obaveza da nastavimo raditi, jer turizam je važna grana državi, Istri, a sve više i Puli.

Zahvaljujući festivalima Outlook i Dimensions postali smo treći hrvatski grad na Googleovoj tražilici, zauzeli smo se da iskoristimo prostorne resurse i vjerujem da će bivša vojna područja osim novih radnih mjesta činiti i značajan udio u prihodu turizma u Puli.

Posebno veseli porast broja posjetitelja pulskih znamenitosti, u prvih osam mjeseci više od 300 tisuća, kao i to da su Grad i TZ od lipnja do rujna pomogli 448 događaja, čime se trudimo obogatiti turistički proizvod, rekao je gradonačelnik Miletić.

Cinkopan je pak navela da je tih 448 događaja održano u režiji 111 udruga/organizacija (festivali, koncerti, sajmovi…), u čemu je participiralo više od šest tisuća sudionika.

- Ključ uspjeha je što su Grad, TZ, Arheološki i Povijesni muzej te sve ostale institucije zajednički djelovale. Ako uzmemo da je na filmskom festivalu bilo 56 tisuća posjetitelja, u Areni na koncertima više od 40.000, i da je na svim ostalim događajima bilo u prosjeku minimum tisuću sudionika, a bilo je i više, možemo slobodno reći da je na programima ukupno bilo više od pola milijuna posjetitelja.

Usto smo ponudili i nove lokacije, De Villeov uspon i Tržnicu, rekla je direktorica pulskog TZ-a.

Istaknula je da nije lako ostvariti povećanje noćenja, pogotovo zato što iz zemalja iz kojih tradicionalno stiže najviše turista - Italije, Njemačke i Nizozemske - Pula bilježi minus od tri posto. No, porast su ostvarili gosti iz Austrije (dva posto), Belgije (23 posto), Francuske (12 posto), Mađarske i Velike Britanije (13 posto), Slovenije (devet posto) te domaći (23 posto), što je sve pridonijelo rekordnoj godini. Štoviše, čak ni 35 posto manje Rusa, zbog poznatog problema s vizama, nije moglo narušiti sjajne turističke brojke Pule.

Arenaturist najzaslužniji

- Svakako je za ovakve rekordne brojke najzaslužniji naš turistički div Arenaturist, koji je zadnje dvije godine odradio značajne investicijske cikluse, a što je pridonijelo boljoj usluzi, kvaliteti i imidžu Pule kao turističke destinacije.

Raduje trend otvaranja sve više hostela, koji privlače puno mladih i donose nove kapacitete. Zahvala ide svim građanima i turističkim djelatnicima jer čovjek je ključ uspjeha, a pogotovo sam zahvalan za razumijevanje zbog ljetnih gužvi i infrastrukturnih radova, rekao je Miletić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter