Još jedna evakuacija u Juradima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zadnja dva dana vece su pukotine primijecene u još jednom stambenom objektu u Juradima pa je Stožer zaštite i spašavanja donio u petak odluku da vlasnica objekta 79-godišnja Milka Krušvar sigurnosti radi nocu ne boravi u kuci - zbog ugroženosti, ali i lošeg stanja krova. Alternativni smještaj privremeno joj je osiguran u Domu za starije i nemocne u Buzetu.

Ovo je treca kuca za koju je odnesena odluka o evakuiranju. Ukupno deset stanovnika ovog sela na padini nadomak jezeru Butoniga pronašlo je privremeni smještaj kod rodbine, a Milka Krušvar smjestit ce se u Dom za starije jer je i korisnica programa vaninstitucionalne pomoci starijim osobama kao i programa Centra za socijalnu skrb.

Klizište koje su u Juradima pokrenule dugotrajne kiše ugrožava još jednu kucu. Iako tu situacija još ne zahtijeva evakuaciju, njeni vlasnici po svojoj odluci noce u drugoj zgradi.

- Na klizištu zasad nema niceg dramaticnog. Geodetska snimanja pokazuju da se pomaci ne se ubrzavaju niti se usporavaju, izjavio je nacelnik Stožera zaštite i spašavanja Siniša Žulic. Najveca su oštecenja u zadnje vrijeme vidljiva na seoskoj cesti, na kojoj su pukotine vece no prethodnih dana.

Predstojeci sušni dani trebali bi omoguciti izradu geodetske snimke cijelog sela i okolnog podrucja. Ocekuje se da ce poceti i izrada istražnih bušotina koje ce pokazati stanje u podzemlju i precizno utvrditi velicinu klizne plohe.


Podijeli: Facebook Twiter