Još jedan uspješan inozemni nastup Matije Ferlina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon gostovanja u SAD-u, festival Perforacije bio je od 27. veljace do 3. ožujka prisutan na festivalu DansFabrik u Brestu u Francuskoj s programom "Contrefugue". Produkciju festivala potpisuje jedno od najbitnijih francuskih kazališta - Le Quartz, koje je usmjereno na promoviranje suvremenih izvedbenih umjetnosti i demokratizaciju pristupa umjetnosti i kulture.

"Contrefugue" je program unutar programa, lepeza umjetnika koji probijaju granice, preispituju umjetnicke forme kojima se izražavaju, eksperimentiraju s vlastitim metodama i koji su predstavljeni zajedno kao laboratorij namjere i ozracja. Postoji i konotacija iza imena tog programa - ne ostavljanje stražnjeg izlaza, inverzija ritma u kojem se napreduje, dok istovremeno uzvraca eho stvaralacke snage.

Umjetnici iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Bugarske predstavili su djela koja cesto prelaze granice izmedu žanrova, ciji je rad sirov i izravan, ponekad ironican i u pravilu intrigantan. U nekim od tih radova jasno je da uloga gledatelja nije samo ona promatraca, nego takoder svjedoka i suucesnika, cak i pocinitelja.

Željko Zorica iz Hrvatske naveo je publiku da mu "jede iz ruku". Njegova instalacija dijelom je jestiva i puna simbolike - publika je imala prilike kušati tortu dugu gotovo tri metra oko koje su plazili crvi. Rad priziva neke trenutke iz francuske povijesti koje su utjecale na politicki život svijeta - koristi se strucna analiza slike "Sloboda" Eugenea Delacroixa, koja se usporeduje s analizom našeg svakodnevnog života videnom kroz prizmu politickih govora.

Antonia Kuzmanic i Jakov Labrovic, iz grupe "Soba 100" iz Splita predstavili su djelo koje se bavi temama boli i srece i privukli su veliku pažnju posjetilaca, a nagradivani koreograf i plesac Matija Ferlin izveo je solo "Sad Sam/Almost 6" kojim istražuje um djeteta, i vec je pozvan na daljnja gostovanja u Marseillesu, Potiersu, Parizu...

Za vikend su nastupili i Ivo Dimchev, Via Negativa i Petra Kovacic, a citavo je vrijeme za posjetitelje bila otvorena instalacija Vlaste Delimar.

Tri godine "Perforacija"

Perforacije su pokrenute 2009. godine, u Hrvatskoj djeluju u tri grada  - i to s razlicitim programom u svakom od gradova -  u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku. Od prošle godine festival prelazi granice Hrvatske - s cak 12 predstava i 60 umjetnika gostovao je prošlog ožujka u New Yorku.

"Perforacije su nastale kao svojevrstan odgovor nedostacima u sustavu koji zanemaruje izvaninstitucionalnu umjetnicku scenu, koju treba podržati boljim produkcijskim i prezentacijskim uvjetima i  vecom vidljivošcu na medunarodnom kulturnom pejzažu" - objašnjava umjetnicki direktor festivala Zvonimir Dobrovic.

Potencijal takvog pristupa prepoznat je ocito i internacionalno: na prošlojesenskom, hrvatskom izdanju festivala, gostovalo je 30-ak inozemnih gostiju, najviše iz Francuske, ali i iz desetak drugih zemalja Europe, uglavnom inozemnih producenata kojima se predstavljaju najrecentnija djela hrvatske izvedbene umjetnosti.


Podijeli: Facebook Twiter