Još jedan sudbonosni summit EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici Europske unije okupit ce se krajem ovoga tjedna na kljucnom summitu na kojem ce pokušati dogovoriti promjene europskih ugovora radi jacanja fiskalne discipline s ciljem da vrate povjerenje investitora da je ulaganje u obveznice zemalja clanica eurozone sigurno.

Celnici 27 zemalja clanica najprje ce se okupiti u cetvrtak navecer na neformalnoj veceri. U petak ujutro nakon potpisivanja pristupnog ugovora s Hrvatskom, pocinje službeni dio summita. Predsjednica hrvatske vlada na odlasku Jadranka Kosor sudjelovat ce kao promatrac na summitu, koji bi mogao odrediti kako ce Unija izgledati do njezina ulaska u clanstvo 1. srpnja 2013. godine.

Nije prvi put u posljednje dvije godine da se summiti europskih celnika nazivaju povijesnim i sudbonosnim za rješavanje dužnicke krize i opstanak eura. Nakon svakog summita dolazilo je do kratkotrajnog zatišja na financijskim tržištima, ali se ubrzo pokazivalo da tržišta nemaju povjerenja u dogovore europskih celnika. Ovaj put je i poslovicno oprezni povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn izjavio da je ostalo još samo desetak dana za sprecavanje kolapsa eura, a mnogi komentatori najavljuju apokalipticne scenarije, tvrdeci da se kriza može zaustaviti jedino nekim krupnim, snažnim potezom, što dodatno stvara i povecava psihozu.

Dva glavna aktera u eurozoni, njemacka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poslali su u srijedu zajednicko pismo predsjedniku Europskog vijeca Hermanu Van Rompuyu u kojem pozivaju sve zemlje clanice EU-a da se slože s promjenama ugovora, a da ce u suprotnom to trebati napraviti samo zemlje clanice eurozone.

"Potrebna su nam nova pravila, ambicioznija i obvezujuca za zemlje eurozone, jer imati zajednicku valutu podrazumijeva podjelu odgovornosti. Mi predlažemo da se ta nova pravila i angažmani ukljuce u europske ugovore. U suprotnom, zemlje cija je valuta euro morat ce ici same naprijed. U tom slucaju, ucinit cemo da zemlje clanice koje to žele i mogu, to ucine na nacin da novi ugovor bude ukljucen u europsku pravnu stecevinu što je prije moguce", kaže se u zajednickom pismu kancelerke Merkel i predsjednika Sarkozya.

Merkel i Sarkozy novim ugovorom žele stvoriti "Uniju stabilnosti i rasta". Za uspostavu te unije trebalo bi definirati novu institucionalnu arhitektu, bez nepotrebnog dupliciranja vec postojecih struktura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter