Još jedan kišni tjedan pred nama

Nastavlja se kišni tjedan (M. ANGELINI)
Nastavlja se kišni tjedan (M. ANGELINI)

Pravi proljetni dani još nisu nastupili. Bilo je doduše nekoliko lijepih sunčanih razdoblja unatrag tjedan dana, ali tko ih se uopće i sjeća. Tmurno raspoloženje s proljetnim umorom, ako je suditi po prognozi, potrajat će i dalje. I dok u višim predjelima i na kontinentu prognostičari za ovaj tjedan ponovno najavljuju snijeg, nama u primorju ne gine kiša. I to cijeli tjedan.

Tako će cjelodnevnu kišnu prognozu možda samo ujutro prekinuti jedan kratki sunčani sat. Ista nam se prognoza smiješi i za sutra, uz temperaturu zraka od oko 10 stupnjeva tijekom dana. Srijeda ujutro mogla bi osvanuti sunčana, ali ne zadugo jer se već tijekom cijelog dana ponovno prognozira kiša. Četvrtak je dan kada će zemlju ponovno zasuti snijeg i kada će se temperature drastično spustiti. Bit će tako i u Puli, ali će, uz pad temperature na svega 4, 5 stupnjeva, padati kiša. Petak bi, uz također niske temperature, mogao biti bez ikakvih padalina, ali tmuran. Malo radosti u prognozi mogla bi donijeti subota jer se jedino tada, u idućih desetak dana, očekuje lijep sunčan dan. No, već nedjelja ponovno nosi kišu.

Gledajući dugotrajniju prognozu, kiša bi nas mogla pratiti iz dana u dan sve do vikenda 23. i 24. ožujka. Time će se doista obistiniti prognoze našeg meteorologa Marija Grabara koji je, nakon zime pune padalina, nagovijestio i kišno proljeće, a možda i ljeto. Kako bilo, na vrijeme ne možemo utjecati, ali se možemo utješiti da će bar šparuge rasti k'o lude! (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter