Još ima mjesta u gimnazijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U drugom upisnom krugu u istarske se srednje škole upisalo još 85 ucenika, dakle ukupno 1.839. Najviše bivših osmaša opredijelilo se za cetverogodišnje strukovne škole, njih 761, slijede gimnazije s 554 ucenika, dok je u trogodišnjim programima njih 409.

U umjetnicke programe na jesen krece 50 ucenika, a u jedini petogodišnji - rijec je o programu za školovanje medicinskih sestara i tehnicara - njih 54.

Za razliku od nekih zagrebackih gimnazija u koje se nisu uspjeli upisati ni ucenici s prosjekom ocjena 5,0, u Istri je u gimnazijama mjesta ostalo za cak 134 daka, a gimnazijski su programi puni jedino u školama u Porecu i Pazinu.

Nakon opce gimnazije, koja je kao školski program privukla najveci broj maturanata, slijede ekonomisti i hotelijersko-turisticki tehnicari, a ove se godine program obrazovanja za kuhara s 95 upisanih ucenika našao na cetvrtom mjestu.

Samo su tri pulske škole vec u prvom krugu popunile svoje prve razrede - Medicinska škola, koja vec trecu godinu za redom bilježi upisni boom, zatim Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna te Ekonomska škola.

Prije dvije godine je pak pet škola bilo popunjeno, a razlog je bio veci broj ucenika. Naime, 2010. bilo je 2.027 ucenika u osmim razredima, a ove ih je godine 1.865.

U 25 srednjih škola u Istri ostalo je još 714 slobodnih mjesta. To i ne cudi buduci da je bilo više od 2.600 mjesta za upis, iako je poznato da osmaša u Istri nema toliko.

Slobodna su mjesta u srednjim školama rezervirana za još 42 ponavljaca koji na jesen polažu popravne ispite, a svi koji se još nisu upisali mogu to uciniti u jesenskom roku, koji traje od 20. do 23. kolovoza. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter