Još dva Puljanina oboljela od svinjske gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas je i laboratorijski potvrdena svinjska gripa kod dvije mlade osobe iz Pule. Brisovi su poslani još u srijedu, a oboljeli se vec osjecaju dobro, odnosno temperatura im je pala. Dosad je svinjska gripa laboratorijski potvrdena kod troje Puljana. Jedna je osoba kod koje se sumnja na svinjsku gripu hospitalizirana u pulskoj bolnici, doznajemo u Epidemiološkoj službi županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Posljednjih dana u vecini ambulanti obiteljskih lijecnika u Istarskoj županiji javljaju se pacijenti sa simptomima slicnim onima svinjske gripe. Tako je i kod dr. Smiljane Brgodac, lijecnice u buzetskom Domu zdravlja.

- Pretežno je rijec o školskoj djeci. Dnevno se jave dvije-tri osobe sa simptomima svinjske gripe. Premda još nema grupiranja bolesnih, mogu reci da smo na pragu toga, veli Brgodac, koja pacijentima preporucuje ležanje i spuštanje temperature uz pomoc lijekova na bazi paracetamola. Posebno je važno djeci ne davati sredstva za sniženje temperature s acitil-salicinskom kiselinom jer takvi preparati imaju nuspojave.

Lijecnici apeliraju na oboljele da im se najprije jave telefonom, a zatim ce ih uputiti što treba dalje ciniti. Tijekom vikenda u domovima zdravlja u Porecu i Puli rade i dežurne ambulante. U Puli je organizirano dežurstvo u subotu od 15 do 21.30, a u nedjelju od 8 do 21.30 sati u zgradi Doma zdravlja kod tržnice.

S obzirom na to da je epidemija pred vratima, pitali smo ravnatelja Opce bolnice Pula kako su se pripremili za nju.

- Smatramo da je naša bolnica dobro pripremljena glede ocekivane epidemije svinjske gripe, odgovorio je prim. dr. Lems Jerin. Prema pouzdanim pokazateljima, Jerin procjenjuje da ce broj teških bolesnika kojima ce biti potreban respirator biti izražen u promilima u odnosu na ukupan broj oboljelih.

- Naša bolnica raspolaže dovoljnim brojem respiratora za predvidene potrebe. U slucaju da moguci broj potrebitih za respiratorom bude veci od epidemiološki predvidenog broja bolesnika, postoji rezervna opcija u strucnoj procjeni prioriteta glede drugih aktualnih patologija. Svi kojima je potrebno bit ce zbrinuti po strucnim kriterijima, a vecina bolesnika za koje je potrebna hospitalizacija bit ce hospitalizirani na infektologiji. Bolesnici s dodatnim komplikacijama bit ce upuceni na druge djelatnosti u bolnici, ovisno o strucnoj procjeni, navodi Jerin.


Podijeli: Facebook Twiter