Još dva miniranja do kraja mjeseca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žitelje Stancije Rozelo kraj Novigrada uzbunilo je jucer popodne miniranje iz kamenoloma u Antenalu, što bi se trebalo ponoviti još dvaput. Naš je list o tome ljetos vec pisao jer je bilo receno da tijekom turisticke sezone miniranja nece biti, i to zbog pritužbi gostiju iz turistickog naselja Lanterna, koje se nalazi tocno preko puta Antenala.

Iz Grada Novigrada saznali smo da se njima gradani nisu pobunili te da ce do kraja mjeseca, prema informacijama koje su dobili u tvrtki Antenal, biti još dva miniranja. Zadnji put se to dogodilo u veljaci, a ova tri obavljaju se prema planu koji je koncesionar uredno prijavio nadležnim institucijama, veli nacelnik gradske uprave Alen Luk nakon razgovora s koncesionarom.



- Miniranje je trajalo vrlo kratko, oko tri sekunde, što se osjetilo u cijelom Novigradu. Nažalost, Grad nema ingerencije pa nismo znali da ce do toga doci. Jedino što možemo jest nazvati Antenal. Po Prostornom planu Istarske županije svi obalni kamenolomi moraju do 2010. biti zatvoreni, a koncesije za eksploataciju kamena u njima nece biti produžene. Tvrtka Antenal trenutno cisti rubne dijelove kamenoloma. Jasno je da u Stanciji Rozelo vec godinama trpe zbog toga i da se boje za svoje kuce. Srecom, to ide prema kraju, kazao je gradonacelnik Anteo Milos.

Antenal bi s radom trebao prestati dogodine krajem svibnja. Osim miniranja i vadenja kamena, ima još jednu bucnu djelatnost koja ce potrajati do 2012., a to je brodski izvoz kamena pa su zbog cjelodnevne buke u stilu grmljavine reagirali iz Lanterne. Na prostoru kamenoloma Prostorni plan uredenja grada Novigrada predvida ugostiteljsko-turisticku namjenu. Grad vec razgovara s tvrtkom Antenal i drugim potencijalnim zainteresiranima o buducoj namjeni tog podrucja, na kojemu je moguca izgradnja hotela s oko 400 postelja, suhe marine i drugih sadržaja.


Podijeli: Facebook Twiter