Još desetak dana ugodnog vremena

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

U nedjelju, 22. rujna, u 22 sata i 44 minutei službeno je završilo ovogodišnje ljeto. Prema klimatološkoj podjeli godišnjih doba to se dogodilo već prvog rujna, a prema astronomskim podacima to se dogodilo na dan jesenskog ekvinocija ili jesenske ravnodnevnice kad se dužine dana i noći potpuno izjednačavaju.

U novo godišnje doba ulazimo u znaku stabilnih vremenskih prilika, idućih će dana biti pretežito vedro i sunčano. Dnevne će temperature biti više nalik na kasno ljeto nego na početak jeseni. Novo godišnje doba osjetiti će se tek po sve svježijim noćima i po sve kraćim danima.

Za ovogodišnje, tek završeno ljeto, važno je spomenuti da je tijekom čitavog ljeta bilo dosta bure. Umjerena bura u ljetnim mjesecima je svakako dobrodošla kao ugodno osvježenje. Upravo zbog toga u ljetnim mjesecima nije bilo dugotrajnih sparina, nije bilo toliko toplih i sparnih noći pa je ljeto bilo daleko podnošljivije pa i znatno ugodnije u odnosu na neka ljeta iz nedavne prošlosti.

U narednim mjesecima najveće opasnosti mogu doći od jakih jesenskih kiša, no trenutno takve opasnosti ne prijete, naprotiv, očekuje nas desetak dana ugodnog jesenskog vremena pri čemu će dnevne temperature zraka prelaziti 25 stupnjeva. Kako će i temperatura mora biti tek nekoliko stupnjeva niža treba to vrijeme što bolje i ugodnije iskoristiti. Prve ozbiljnije kiše u Istri očekuju se tek u listopadu. (Priredio M. GRABAR, meteorolog)

 


Podijeli: Facebook Twiter