Još danas pljuskovi i grmljavina, slijedi smirivanje

Munje na pulskom Lungomareu (Sendi Smoljo/ISTRAMET)
Munje na pulskom Lungomareu (Sendi Smoljo/ISTRAMET)

Uslijed oborina koje su napadale u zadnjih nekoliko dana, kolovoz se iz vrlo sušnog prometnuo u prosječni mjesec, barem ako se usporedi kumulativna količina oborina u usporedbi s razdobljem od 1961. do 2000. godine na DHMZ-ovoj meteorološkoj stanici Pazin. Uz lokalno vrlo snažne oborine, zabilježen je i prolazno olujni vjetar, a na području Umaga padala je i tuča.

Iz Istrameta poručuju da će se, nakon za danas najavljenih pljuskova i grmljavina, sutra nastaviti promjenjivo vrijeme s povremenim lokalnim pljuskovima i nevremenima. Vrijeme bi se trebalo stabilizirati u četvrtak.

Tijekom utorka u Istri je postupno nastupilo sunčano i vedro vrijeme. Dnevne temperature zraka kretale su se između 20 i 25 stupnjeva. Kiša je donijela čist i svjež zrak u sve dijelove Istre, samo će kupači biti manje zadovoljni, jer se temperatura mora spustila na 22 stupnja u Puli, dok je u Rovinju zabilježeno još uvijek visokih 25 stupnjeva Celzija.

Unatoč oblačnom vremenu u utorak do podne količinski nije zabilježeno mnogo oborina. Istramet je izmjerio da je od ponoći do podneva najviše oborina palo u Vrsaru (22 mm) pa u Fažani (13 mm), Flengima (12 mm), Roču, Grožnjanu i Barbarigi (11 mm), Puli i Poreču (10 mm) te Pazinu, Peroju, Barbanu, Livadama i Vrhu (8 mm), dok su Buzet, Labin, Tinjan i Učka zabilježili tek 6 mm kiše. Najmanje kiše ovoga je puta palo na području sjeverozapadne Istre, odnosno Bujštine.

Snažnije oborine zabilježene su u nedjelju, kada je rekorder po oborinama bila Sveta Katarina, u koju se tijekom dana s oblaka izlilo 78 mm oborina! Nije daleko bio ni Žminj sa 68 mm padalina, a slijedili su Grožnjan (55 mm), Roč (46 mm) i Barban (45 mm). U ponedjeljak je lentu najkišovitijeg istarskog mjesta, po podacima Istrameta, preuzeo Rovinj (49 mm), a slijedili su ga Umag (36 mm) i Barbariga (35 mm). (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter