Još danas i sutra traju predupisi prvašića

Arhiva
Arhiva

Na temelju čl. 17. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi iz Ureda državne uprave pozvali su roditelje, odnosno staratelje, s prebivalištem na području Grada Pule, Općine Barban, Medulin, Ližnjan, Marčana, Vodnjan, Fažana i Svetvičenat, da prijave djecu koja će do 1. travnja 2017. godine navršiti šest godina života radi evidencije polaznika prvog razreda osnovne škole. Predupisi su počeli u utorak, a traju još danas i sutra od 8 do 12 sati. Predupisi se obavljaju u prostorijama osnovne škole, mjesta prebivališta, odnosno prijavljenog boravišta djeteta, a prema planu upisnih područja osnovnih škola.

Inače, iz Ureda državne uprave obavještavaju roditelje i da organiziraju preglede djece u školskoj godini 2017./2018. Svi oni roditelji, odnosno staratelji koji ne stignu upisati djecu u navedenom terminu ipak bi se trebali javiti u pripadajuću školu čim prije da bi se na vrijeme doznao broj djece koja bi na jesen trebala krenuti u prvi razred.

Za dijete koje će do 31. prosinca 2017. godine navršiti šest godina, a nije školski obveznik, roditelj može najkasnije do 31. ožujka 2017. godine podnijeti zahtjev Uredu državne uprave u Istarskoj županiji, Službi za opću upravu i društvene djelatnosti u Puli, Splitska 14, radi uvrštavanja djeteta u popis školskih obveznika. Po izvršenom predupisu roditelju će se uputiti pismeni poziv za pregled djeteta kod nadležnog školskog liječnika.

Podsjetimo, prema prošlogodišnjim podacima Ureda državne uprave Istarske županije, u prve razrede deset pulskih osnovnih škola bilo je upisano 613 djece. Odnosilo se to na podatke iz predupisa djece koja su do 1. travnja prošle godine navršili šest godina života, a koji su lani održani od 20. do 22. siječnja.

Iako je broj prvašića svake godine više-manje isti, neki podaci i variraju zbog određenog broja djece koja, zajedno s roditeljima, sele s pulskog teritorija. Stoga se, dok ne završe upisi, neće znati točan broj djece koji će najesen krenuti u prvi razred osnovne škole, jer, unatoč odlascima, postoje i zahtjevi za prijevremenim upisima, a tu su i prošlogodišnje odgode upisa, pa bi ove godine u školske klupe moglo sjesti i veći broj osnovca nego lani.

Već je godinama najviše roditelja zainteresirano za upis djece u Osnovnu školu Vidikovac, slijedi Kaštanjer, pa OŠ Šijana (s područnom školom Valtura, Veli Vrh, pa OŠ Veruda, Stoja, Tone Peruška, Centar, Monte Zaro i Giuseppima Martinuzzi. Potreban broj razrednih odjela imale su sve škole, s tim da su se u OŠ Veli Vrh i OŠ Vidikovac trebali otvoriti i treći, odnosno četvrti razredni odjel. Po tri razredna odjela bila su popunjena i u OŠ Šijana i OŠ Kaštanjer, i to bez eventualnih prijevremenih upisa djece koja su imala jednaka prava upisa ili upisa djece s teškoćama u razvoju. (S. Z. T.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter