Još čvršća suradnja Istre i Regije Veneto


Promicanje prijateljstva i suradnje između Regije Veneto i Istarske županije okosnica je Protokola o razumijevanju koji su danas u Istarskoj sabornici u Poreču potpisali predsjednik regije Veneto Luca Zaia i župan Ivan Jakovčić.

- Potpisivanjem Protokola želimo potvrditi odlične odnose koji postoje između Regije Veneto i Istre i želju za njihovim učvršćivanjem na način da se nastavlja naša suradnja na gospodarskom, kulturnom i svim drugim planovima koje imamo, rekao je Zaija nakon potpisivanja. Predsjednik Regije Veneto dodao je da je u Poreč došao i kao čelnik grupe za teritorijalnu suradnju "Euroregione senza confini/Euroregije bez granica" između prijateljskih i susjednih talijanskih regija Veneto i Friuli Venezia Giulia, te austrijske savezne države Koruške, koja potvrđuje punu vjeru i izazov da uskoro u svoj sastav primi i Istru. U okviru skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU, Zaia je rekao da ovaj susret znači i ispitivanje mogućnosti za stvaranje ekipe ovih regija, uz prisutnost istarskih europarlamentaraca u Europi. Najavio je da ova grupa 19. ima sastanak u Koruškoj na koji je pozvan i Jakovčić.

Istarski župan rekao je kako ulaskom Hrvatske u EU već dobra suradnja između Regije Veneto i Istarske županije dobiva novu dimenziju. 

- Ovo je kontinuitet jednog velikog posla kojeg smo već zajedno učinili. Ovaj potpis donosi budućnost objema regijama, jer je jasno da Hrvatska postaje članica EU i nama trebaju dokazani prijatelji u Europi ako želimo zajednički kreirati mnogobrojne programe za naše građane, tvrtke i ustanove. Veneto je, kao regija od pet milijuna stanovnika, apsolutno jedna od najvažnijih regija s kojima smo surađivali i s kojima ćemo nastaviti surađivati što će nam biti puno lakše kada Hrvatska postane članica EU, rekao je Jakovčić. Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici i pročelnici Regije Veneto i Istarske županije, te Renato Cianfarani, generalni konzul Republike Italije u Rijeci.

Povodom potpisivanja Protokola, Zaia je Jakovčiću poklonio poseban dar, zastavu koja je bila izvješena na stupu Regije Veneto na Canal Grandeu u Veneciji i koja se, kaže, "napunila s puno dobrog vjetra". (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter