Još bez odluke o besplatnom studiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za svega cetiri mjeseca pocinju upisi na fakultete, a Vlada još nije donijela odluku hoce li buduci brucoši studirati besplatno, kao što je obecano studentima koji su lani dvaput blokirali fakultete zahtijevajuci potpuno javno financirano visoko obrazovanje na svim razinama.

Prema najavi ministra znanosti Radovana Fuchsa, školarine su ove godine trebale biti ukinute samo studentima prve godine, a sljedecih bi se ovo pravo širilo na ostale generacije brucoša dok se ne bi obuhvatili svi studenti.

- Cim odluka o tome bude donesena, mi cemo je objaviti, kratak je odgovor iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kada smo pitali o nacinu studiranja u ovoj akademskoj godini za studente prve godine studija.

U meduvremenu, mnogi su fakulteti odlucili povecati kvote studiranja uz placanje na racun onih na teret Ministarstva te cak povecati iznos školarina. Razlog je taj što su ove godine dobili manje novca iz proracuna, cime su se našli u velikim financijskim poteškocama, a istovremeno nisu dobili nikakvu garanciju da ce im Ministarstvo uplatiti troškove studiranja za sve brucoše.

Senat Sveucilišta u Zagrebu u srijedu je donio odluku da ce od 8.996 slobodnih mjesta 3.200 biti za studente na teret Ministarstva, njih oko 2.900 participirat ce po linearnom modelu placanja, a 2.250 studenata placat ce maksimalni iznos školarina, odnosno izmedu dvije tisuce i 9,5 tisuca kuna, ovisno o studiju.

Rektor Sveucilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš izvijestio je da kvote i participacije nisu donesene za Ekonomski, Filozofski i Prirodoslovno-matematicki fakultet jer su studenti uložili veto na odluke fakultetskih vijeca.

I pulski studenti ce uložiti veto na odluku o kvotama koja ce se donijeti u cetvrtak na sjednici Senata Sveucilišta Jurja Dobrile.

- Ministarstvo još uvijek nije donijelo uredbu po kojoj studente diplomskih studija oslobada placanja školarina, a što je do sada svake godine bila praksa. Izgleda da su sva obecanja bila lažna, stoga tražimo hitnu intervenciju Ministarstva, ali takoder i sveucilišta, upozoravaju predstavnici studenata.

Zakonski rok za donošenje upisnih kvota istjece 30. ožujka, a svojim vetom studenti žele izvršiti pritisak na Ministarstvo koje se treba izjasniti vezano za upis na preddiplomske, kao i na diplomske studije.

- Iako još nismo dobili službeni dokument, iz Ministarstva su nam rekli da ce refundirati troškove školarina za sve koji ove godine upišu prvu godinu preddiplomskih studija, a takoder da ce nastaviti placati troškove studiranja za sve studente diplomskih studija kao i do sada, rekao je rektor Robert Matijašic.


Podijeli: Facebook Twiter