Još 8.000 umirovljenika placa harac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon uskladivanja mirovina u rujnu, koje je iznosilo svega 1,35 posto, broj hrvatskih umirovljenika koji državi moraju platiti krizni porez povecan je za osam tisuca, izracunali su u Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU). Ovih osam tisuca umirovljenika ovoga je mjeseca, unatoc zakonom zajamcenom povecanju mirovina od 1,35 posto, primilo niže mirovine negoli mjesec dana ranije.

"Smatramo da je rijec o nedopustivom zadiranju u stecena prava umirovljenika i radnika te nevjerojatnom incidentu u poreznom sustavu koji je inaugurirala trenutna Vlada. Primjenom zakona o tzv. kriznom porezu - haracu, ukinut je institut neoporezivog dijela mirovine i place. Time se ruši temelj socijalne države, a gradani su dovedeni u razlicite pravne položaje, cime se nastavlja kršenje osnovnih ustavnih prava", konstatira HSU.

"Zbog uvodenja ovakvog zakona Hrvatska stranka umirovljenika napustila je vladajucu koaliciju ne želeci sudjelovati u deranju kože s leda ranjivih društvenih skupina. Od Vlade tražimo da sada javnosti objasni kakav je to porezni sustav u kojemu ne postoji neoporezivi dio prihoda za gradane s prihodima iznad tri tisuce kuna", porucili su iz te stranke.


Podijeli: Facebook Twiter