Još 2 CD-a iz ostavštine Renata Pernica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glazbeno-urednicka ekipa Radio Pule na celu s Budimirom Žižovicem u cetvrtak je u Kašteliru predstavila nova dva CD-a sa snimkama izvornih izvedbi istarske narodne glazbe.

Rijec je o izboru iz obimne grade koju je za radnog vijeka diljem Istre prikupio etnomuzikolog i glazbeni urednik Renato Pernic (1938.-2002.), a koju Radio Pula u projektu "Arhiv Renato Pernic" nastoji sistematizirati, digitalizirati i uciniti dostupnom za pretraživanje, te je dosad uz pomoc Županije i Grada Pule izdala i 10 CD-a s presjekom snimljenog materijala.

Jedanaesti i dvanaesti CD donose gradu prikupljenu tijekom 1971. i 1972. u Brgodu, Kašteliru, Gajmanima, Barbanu, Baratu, Orbanicima, Brajkovicima, Orihima, Rapanjima, Škofima i Ipšima. Sadrže više od 40 glazbenih brojeva - pjevanja na tanko i debelo, u grupi ili uz sopelu, te glazbe za ples izvodene na violini i bajsu. Materijal je, prema Žižovicevim rijecima, važan za kulturnu identifikaciju i ocuvanje baštine istarskih prostora.



Perniceva ostavština seže do 1963., otkad je bilježio izvedbe narodne glazbe, snimao radijske emisije i reportaže, organizirao smotre i promicao cuvanje istarske narodne glazbe. Na promociji je trebala nastupiti Marija Brgudac iz Kaštelira, cije pjevanje u duetu s Anicom Ružic je uvršteno na 11. CD, no izostala je zbog bolesti.

Prisutnima se obratio Pernicev sin Daniele, na projektu zadužen za izbor grade, a prisustvovao je i Pernicev brat Branko, takoder ugledni izdanak glazbenicke obitelji. Poseban gost bio je i Branko Paic, danas u mirovini, a nekoc snimatelj i suradnik koji je s Pernicem obilazio teren.

Pored Žižovica, Paica i Danielea Pernica, na projektu rade i Aldo Spada, Dario Marušic, Ludvik Slana, Bruno Krajcar i Marino Jurcan. Upravo pripremaju trinaesti CD.


Podijeli: Facebook Twiter