Još 13 godina miniranja podno Ucke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studija utjecaja na okoliš sanacije kamenoloma Vranja u Opcini Lupoglav, ali i u granicama Parka prirode Ucka, predvida da se kamenolom zatvori za 13 godina. Tocnije, nalaže da se sanacija provede kroz kontroliranu eksploataciju prilikom koje je vlasniku kamenoloma, tvrtki Cemex Hrvatska, dozvoljeno iskoristiti još 1,3 milijun kubika kamena. S obzirom na to da prosjecno godišnje iskopaju 100.000 kubika, predvida se da ce još raditi 10 do 15 godina.

Sanacijom se predvida da se sadašnji površinski kop na površini od 9,5 hektara (sveukupno eksploatacijsko polje "Vranja" zauzima površinu od 36,3 hektara) širi samo za potrebe sanacije, odnosno dodatnih 1,5 hektara na sjevernoj strani kamenoloma. Time ce se kamenolom proširiti na 25 metara udaljenosti od državne ceste Vranja - tunel Ucka, pa je tu predvidena gradnja zemljano-kamenog bedema visine 120 centimetara koji bi bio brana od pada automobila u provaliju.

U konacnici bi eksploatacijsko polje trebalo biti tehnicki sanirano i biološki oplemenjeno, a prostor osnovnog platoa pripremljen za eventualnu prenamjenu.

Prijedlog studije zapravo je kompromis izmedu nadležnih institucija koje teže zatvoriti kamenolom pod pritiskom lokalnog stanovništva i s obzirom na cinjenicu da se eksploatacijsko polje nalazi unutar Parka prirode Ucke te tvrtke Cemex Hrvatska koja dodatnom eksploatacijom želi barem isplatiti troškove sanacije, moglo se zakljuciti iz izlaganja. Vodili su ga izradivaci studije iz zagrebacke tvrtke Institut za istraživanje i razvoj održivih ekosustava.

S tim se pak ne slaže dio mještana koji su prisustvovali javnom izlaganju, a posebice prva susjeda kamenoloma Berta Paris (kuca joj je stotinu metara udaljena od kamenoloma) i koja vec godinama vodi borbu s upravom kamenoloma Vranja te državnim i lokalnim institucijama koje bi trebale kontrolirati rad kamenoloma.

- Želim živjeti životom dostojnim covjeka, da mogu cuti ptice oko kuce i imati zelenu travu oko kuce, porucila je nadležnima ogorcena Paris podsjetivši nazocne na sve probleme koje im je godinama stvarao i još uvijek stvara "teror zvani kamenolom".

Žali se na zaprašivanje kamenim cesticama sela Baricevici, na buku, narocito za miniranja, štete na kucama od detonacija i padajucih komada kamena, pa i na onecišcenje lokalnog potoka starim motornim uljem, a lokalnog puca otpadom.

Smatra da bi kamenolom u Parku prirode Ucka, nedaleko od geomorfološkog spomenika prirode Vranjska draga, bio odavno zatvoren da funkcionira pravna država.

Mještanin Davor Kapetanovic zapitao je nadležne zašto se odustalo od postavljanja velike panel-ploce s južne strane kamenoloma koja bi smanjila buku i prašinu. Medutim, odgovor nije dobio. (A. DAGOSTIN)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter