Još 11 milijuna kuna za zbrinjavanje migranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada premijera Zorana Milanovića je na sjednici u četvrtak, posljednjoj prije parlamentarnih izbora, odlučila izdvojiti još gotovo 11 milijuna kuna za podmirenje troškova zbrinjavanja migranata.

Prema toj odluci, Ministarstvu unutarnjih poslova iz proračunske će se zalihe isplatiti gotovo šest milijuna kuna, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje gotovo tri milijuna, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje 1,4 milijuna kuna, a Robnim zalihama 440 tisuća kuna. 

Uredu zastupnice RH pred Europskim sudom za ljudska prava iz proračunske će se zalihe isplatiti 37,8 tisuća eura za troškove postupka u dva predmeta koji se pred tim sudom vode protiv Republike Hrvatske.

Izmjenom ranije odluke Vlade o isplati tzv. božićnice za umirovljenike, omogućeno je, pak, da se osobama koje su otvorile zaštićene račune, zbog blokade njihovih običnih računa, taj iznos uplati na zaštićene račune, odnosno da ne može biti predmetom ovrhe.

Odobren je i aneks ugovora između države i HRT-a, kojim se, uz ostalo, omogućava osnivanje novog radijskog kanala Radija Sjever, dostupnog u Varaždinskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji te formiranja HRT centara Knin i Šibenik, u kojem će se izgraditi i TV studio.

Vlada je prihvatila odluku o donošenju Strategije za suzbijanje pogrešaka, zloporabe i korupcije na području socijalne zaštite za razdoblje od 2015. do 2020., kao i uredbu o uvjetima, načinu i postupku raspolaganja tražbinama s naslova poreznog duga u predstečajnom i stečajnom postupku. 

 Na kraju posljednje sjednice Vlade premijera Zorana Milanovića pred nedjeljne izbore, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podsjetila je na nedavnu nagradu za projekt e-građanin, odnosno projekt dostupnosti usluga javne uprave građanima, rekavši: "Čestitam svima nama".

Premijer Milanović na to je odgovorio da ovo nisu podaci Državnog zavoda za statistiku, jer neki su protiv objave tih podataka. "Ovo nismo mi, ovo je UN. O ovome nisu odlučivali naši ljudi, ovo je međunarodni panel, i to nešto govori, malo smo bolji nego što smo bili, to vide i drugi. Ovo je rezultat vašeg rada, hvala", pohvalio je Milanović svoje ministre na kraju, kao i na početku posljednje sjednice prije izbora. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter