Jorgovan pomaže u lijecenju reumatskih oboljenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jorgovan pripada obitelji maslina, a ljekarnicki mu je naziv Cortex fructus Syringae. Druga imena za jorgovan su bijeli jorgovan i crveni jorgovan. Listovi ove biljke koriste se za lijecenje bolesti usta kod djece. Ulje cvjetova jorgovana poznato je pucko sredstvo za masažu i lijecenje reume kao i neuralgije živaca. Zapadna pucka medicina koristi jorgovan kao antipiretik, antihelmetik, tonik, vermifug; za ispiranje usta, odstranjivanje nametnika u crijevima, kod visoke temperature te kao sredstvo za bojanje.
Kora drveta i kora omotac ljuske sjemena koriste se za lijecenje malarije, i to povratne malarije s jakom klinickom slikom - simptomima groznice praceno drhtavicom i visokom temperaturom (antipiretik); reumatskih oboljenja, i to narocito reume živca; navale krvi u jetru (Congnestio hepatis), što je jako bitno da ne dode do nekroze stanica jetre (hepatocita); probavnih tegoba poput proljeva te odstranjivanja glista iz crijeva.
Jorgovan raste kao trajni grm visine i do cetiri metra s razgranatim stabljikama i uspravnim granama, na kojima su jajasti, elipticni, nasuprotni, pri osnovi srcoliki listovi, cijelog ruba. Cvjetovi su raznih boja, od ljubicastih do bijelih, tvore piramidalne cvjetne klasove - metlice. Postoje razne ukrasne sorte jorgovana. Plod je zelena plosnata boba. Biljka cvate tijekom svibnja i lipnja.
Beru se kora i plod. Narocito kora, odnosno njen vanjski dio omotaca (Cortex Fructus Syringae), sadrži sastojke koji lijece malariju. Kora drva se skida u rano proljece ili u jesen nakon sazrijevanja plodova. Sušimo je usitnjenu na toplom i prozracnom mjestu.


Podijeli: Facebook Twiter