Joras nastavio s kopanjem kanala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Joško Joras je na svoju kuću, kao i 2010. godine, izvjesio transparent sa natpisom "Pažnja! Okupirana slovenska zemlja", a nastavio je s radovima na kopanju kanala za vodovodne cijevi. Od našeg zadnjeg posjeta, proteklog petka, bio je tek prokopao kanal do ceste, a sada je radove nastavio od kuće prema već prokopanom kanalu. Do završetka ostalo mu je svega dvadesetak metara.

Očito nema nikakve naznake da će stati s radovima, a institucije nisu još ništa konkretno poduzele. Naime, obišli smo posjed Rižanskog vodovoda do njegove kuće, a koji se kao i Jorasova kuća, nalazi na hrvatskom teritoriju. Cijev za vodu je već provučena kroz posjed vodovoda te je izvučena pored plave kapije, i sad je preostalo spajanje sa Jorasovom kućom. Na Jorasovoj kući je izvješena slovenska zastava, ali ne i hrvatska.

Ono što je sada gotovo sigurno je da Joras takve poteze povlači u precizno određeno vrijeme, odnosno kada postoji nekakva tenzija između Hrvatske i Slovenije. Danas je to slučaj arbitraže. Prema uobičajenom scenariju, Joras uopće ne želi razgovarati sa hrvatskim novinarima, a prolaz imaju samo slovenski mediji. (Napisao i snimio M. SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter