Joras kosilicom pokosio radnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je u cetvrtak poslijepodne, nakon podužeg vremena, ponovno imala posla u mjestu Mlini, uz hrvatsko-slovensku granicu u Plovaniji. Prema informaciji koju smo dobili od Urbana Cerara, vlasnika tamošnjeg kasina i hotela Mulino, njegov susjed kontroverzni Joško Joras napao je i kosilicom porezao jednog njegovog djelatnika dok je ovaj uredivao zemljište uz put kraj Jorasove kuce.

Cerar, koji ima hrvatsko i slovensko državljanstvo, i Slovenac Joras vec se više od deset godina spore zbog, kako je istaknuo Cerar, "legalno izgradenog parkirališta i zida ispod kasina te Jorasove nelegalno proširivane kuce", a problem predstavlja i oko pet tisuca kvadrata državnog poljoprivrednog zemljišta što ga je Cerar kupio od RH na natjecaju Grada Buja.

Slovenija je, smatrajuci se vlasnicom zemljišta, taj cin proglasila ništavnim, no da stvar bude kompliciranija, Joras to isto zemljište koristi kao zakupac preko slovenskog poljoprivrednog fonda.

- Zemljište s gradevinskim materijalom, koje smo sad poceli cistiti i uredivati, neosporno je u mojem vlasništvu. Ne znam što se tocno dogodilo. Znam samo da su me radnici pozvali, da sam vidio covjeka s krvavim nogama i odmah pozvao Hitnu medicinsku pomoc i policiju, ispricao nam je Cerar.

Na licu mjesta zatekli smo Mateja, sina ranjenog vlasnika angažiranog gradevinskog obrta Valenta Sakaca, koji nam je potvrdio dogadaj.

- Cim smo ujutro zapoceli cistiti uz pomoc strojeva i kamiona, Joras se približio, stao kontrolirati što radimo i fotografirati nas sa samo metra udaljenosti. U jednom je trenutku njegov susjed, suvlasnik obiteljske kuce i zaposlenik kasina, mom ocu sugerirao da kombi parkira bliže kuci, ispod stabla. Joras je malo kasnije poceo obilaziti oko kombija i fotografirati ga, a kad se otac, kojega nakratko nije bilo, vratio, otišao ga je pitati u cemu je problem i cemu fotografiranje.

Pristojno je pozdravio Jorasa, koji se tad nalazio na obližnjoj zelenoj površini preko puta kuce i u rukama imao upaljenu kosilicu. Joras mu nije odzdravio, vec je samo u jednom trenutku stisnuo gas i zamahnuo kosilicom prema ocu i porezao mu koljena i potkoljenice. Otac je refleksno uhvatio kosilicu i odbacio je, Jorasa odgurnuo na pod i udaljio se, ispricao je Matej.

Prema njegovim rijecima, policija je obavila ocevid, a njegovog su oca vozilom Hitne medicinske pomoci odvezli u umaški Dom zdravlja gdje je ustanovljeno da nije teže povrijeden, sanirano mu je dvadesetak rana i dobio je nekoliko šavova.

Nešto kasnije telefonski smo uspjeli razgovarati i sa Sakacem. "Proživio sam pravu dramu i ne znam što cemo dalje, hocemo li i kako nastaviti s poslom. Doznao sam da Joras policiji nije želio dati izjavu niti mu je policija ušla u kucu da bi zaplijenila fotoaparate kojima nas je snimao, što sam tražio. Rekli su da za to nemaju i ne mogu dobiti nalog", rekao je Sakac. (Kristina FLEGAR)


PU istarska: Utvrduju se okolnosti
Od Valtera Opašica iz Policijske uprave istarske saznali smo da je policiji oko 14.55 sati dojavljeno da se na podrucju Škrila narušava javni red i mir. Policija, rekao je Opašic, još utvrduje okolnosti dogadaja. (S. P.)


Škof: Joras je napadnut
Buduci da nismo mogli osobno razgovarati s Jorasom, njegovu verziju nam je prenio njegov prijatelj Anton Škof. Dodaje da je Joras sve prijavio slovenskoj policiji.

- Radnici su Cerarov teren poceli cistiti oko 11 sati, a kad su krenuli kositi na zemljištu koje Joško koristi i ima u zakupu, on im je rekao da to ne cine. Zatim je fotografirao ono što rade, registarsku tablicu kamiona i plocicu na kojoj su podaci o gradevinskom obrtu da bi imao sve potrebne podatke za prijavu policiji, ispricao nam je Škof. Prema njegovim rijecima, do oko 14 sati se zatim ništa nije dogodilo, a onda je jedan radnik krenuo prema Jorasu i ušao desetak metara u njegov poljoprivredni teren.

- Joško je kosio travu i na glavi imao zaštitnu kacigu, tako da nije mogao cuti što ovaj govori. Cuo je, nakon toga, da ovome smeta što ih je fotografirao te mu je u dva navrata rekao da napusti njegovo zemljište, a taj ga je radnik onda dvaput udario. Joško je skoro pao i kad se okrenuo, slucajno je tog covjeka okrznuo kosilicom. U meduvremenu je zapomagao, na što je njegova supruga izašla na terasu i vidjela radnika da odlazi s njihovog terena, objasnio je Škof.


Podijeli: Facebook Twiter