Jonis Hartmann: Pazin je šarmantan i opušten grad

Jonis Hartmann (Davor ŠIŠOVIĆ)
Jonis Hartmann (Davor ŠIŠOVIĆ)

Rujanski gost pazinske Kuće za pisce, njemački pisac Jonis Hartmann iz Hamburga, predstavio se pazinskoj publici nakratko za nedavnog gostovanja međunarodne Književne karavane u Pazinu, a nakon nekoliko dana i samostalnim nastupom na književnom druženju koje je moderirala ravnateljica pazinske Gradske knjižnice Iva Ciceran.

Hartmann u Pazinu boravi u sklopu programa suradnje između Kuće za pisce i Goethe instituta. Dojam o gradu koji ga je ugostio na mjesec dana ovako je rezimirao: "Pazin je vrlo šarmantan i opušten grad koji ima svoj specifični ritam koji mi odgovara. Ovdašnja atmosfera smiruje me, za razliku od Hamburga, gdje živim i gdje sam pod stresom od velikoga grada".

Kako je po struci arhitekt, a tek se nakon nekoliko godina rada u struci preusmjerio u književnost, Hartmann je uz predstavljanje svoga dosadašnjeg opusa govorio i o tome koliko svoju struku upliće u književno stvaralaštvo. Primjer za to je njegova buduća zbirka poezije, na kojoj radi baš tijekom boravka u Pazinu, koju je nazvao "Landschaft und Erwartung" ("Krajolici i očekivanja"), i u kojoj će stihovima propitivati geometrijske strukture u prirodi.

Dosad je Hartmann 2011. godine objavio roman "Romanino", koji je radnjom smješten u doba starog Rima i ispripovijedan je iz perspektive rijeke Tiber; a 2013. je objavio zbirku priča "Mondo Kranko", o bizarnim događajima iz svakodnevnog života.

Uz poeziju, Hartmann u Pazinu radi i na zbirci kratkih priča koje namjerava okupiti u zbirci pod naslovom "Minijature", što će biti prvi dio trilogije koja bi još trebala sadržavati "Midijature" i "Maksijature", a zajednička im je crta egzistencijalizam. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter