Jokic: Neutemeljeno sam klevetana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suncana Jokic, ravnateljica labinskog Centra Lice Faraguna, osnovne škole za djecu s posebnim potrebama, ciju je smjenu tražio dio roditelja i zaposlenika, nezadovoljnih njenim radom, pozvala je savjetnike iz Agencije za odgoj i obrazovanje u savjetodavni nadzor.

Oni bi, kaže Jokic, ovog tjedna trebali razmotriti dosadašnji rad ucitelja (defektologa), psihologa, ravnatelja te strucnih suradnika, odnosno probleme koje ih muce kao specijalnu ustanovu, s obzirom na to da Zakon o odgoju i obrazovanju nije prilagoden školovanju djece s teškocama a posebni pravilnik nije dorecen.

Podsjetimo, Jokic je u anonimnom pismu, potpisanom s «Roditelji Centra Lice Faraguna», koje je prije nešto više od mjesec dana dostavljeno Gradu, kao osnivacu ustanove, te novinarima, optužena za provodenje totalne samovolje, ali i za nestrucnost. Zamjeralo joj se, izmedu ostalog, da uopce ne komunicira s roditeljima korisnika, da cesto iz Pule, gdje stanuje, ne dolazi na posao. Važna je i opaska da, pod prijetnjom neopravdanog sata, inzistira na u minutu tocnom dovodenju korisnika u školu u 8.30 te njihovu odvodenju u 12.30 sati, premda se radi o djeci s posebnim potrebama.

Ravnateljica je to isprva odbila komentirati novinarima, najavivši izjave nakon sjednica Školskog odbora i Vijeca roditelja.

- Ostala sam zatecena! Nisam mogla ni zamisliti da ce me ovako nešto snaci, jer nijednom nisam zanemarila njihove probleme i potrebe djece, no realizacija, nažalost, ne ovisi samo o meni, kaže Jokic, koja je ravnateljica vec dvije i pol godine.

Veli da je, uvažavajuci težinu života i rada s djecom s teškocama i odajuci priznanje roditeljima te zaposlenicima za njihovu nikad spornu predanost (što je uvijek javno isticala kao temelj postojanja Centra), ponovno pozvala na suradnju, koja je dosad, po njoj, bila više nego dobra.

Napominje da je glavni razlog velikom nezadovoljstvu dijela roditelja i zaposlenika to što se, kao odgovorna ravnateljica, držala zakona i pravilnika pa nije mogla uvijek ispuniti sva njihova ocekivanja, primjerice vezano uz status roditelja njegovatelja, provodenje fizikalne terapije, trajanje i fond školskih sati.

- Svatko ima pravo na mišljenje o meni, no nisam ovdje da se ljudima svidam ili ne, nego da provodim regulativu.

Imam dokaze da sam to cinila, a onima koji su me neutemeljeno javno prozvali, klevetali i vrijedali necu dopustiti da i dalje na mene vrše mobing, iako dosad i nisam inzistirala otkriti autore pisma. Zatreba li, angažirat cu svoju odvjetnicu u obrani dostojanstva. Moj rad ipak procjenjuje netko drugi, nadležne službe, kojima za to stojim na raspolaganju. O svemu sam pravovremeno izvjestila Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa te Agenciju za odgoj i obrazovanje. Ministarstvo pod cijom kapom djeluje Centar, a ne Grad, donosi konacnu procjenu rada ravnatelja. Žao mi je što to neki ne mogu prihvatiti ili iz zakona nisu išcitali, istice Jokic.



Ne može i ne smije, napominje, detaljno o dogadanjima u Centru jer...

- Moram zaštititi privatnost djece i njihovo pravo na dostojanstvo, buduci da su ukljucene i druge službe i institucije s kojima suradujemo oko obiteljskih problema koji nadilaze naše ingerencije. Najlakše je nekoga neutemeljeno optuživati, no ne mogu zbog svoje sujete ugroziti rad škole, objašnjava.

Kaže da nije prihvatila zakljucak s, u meduvremenu održanog, roditeljskog sastanka - da nije komunicirala sa starateljima.

- Nemam, nažalost, diktafon da snimam sve razgovore s roditeljima, no neki od njih bi demonstrativno odlazili svaki put kad bih spomenula zakonski okvir u kojem moram djelovati. Primala sam ih kad god bih mogla. Pomažemo im u kontaktiranju ostalih ustanova, odradimo i više od onoga što nam je u opisu posla. Proizlazi da su sami sebi poceli zatvarati Centar jer ovo ne vodi njegovu opstanku. Dok su me prozivali po novinama i kod gradonacelnika, radila sam svoj posao. Borim se za 16 djelatnika na 15 ucenika, koliko ih polazi ustanovu, za što bolje radne uvjete. U ustanovi je sve manje korisnika, ali sve više onih s vecim teškocama, kojima nije dovoljan samo defektolog. Sada ispada da ništa ne radim, a prve dvije godine mog mandata kolege su se šalile da ce mi zbog prekovremenih sati (nikad evidentiranih) donijeti krevet u ured, dodaje Jokic.

Od, kako tvrdi, godinama gomilanih problema u školi, izdvaja prokišnjavanje krova, narušenu statiku zgrade, nedace s grijanjem, neprimjereno dvorište bez sadržaja te kronicnu besparicu.

Vezano uz pritužbe za striktno poštivanje satnice, predložila je, kako nam prenosi, najviše što je mogla s obzirom na propisani nastavni plan i program - da se satovi skrate za pet minuta, što rješava ministarstvo. Napominje da se za pitanja oko statusa roditelja njegovatelja, staratelji ipak moraju obratiti za to nadležnom Centru za socijalnu skrb.


Podijeli: Facebook Twiter