Johnu Woou Zlatni lav za životno djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zlatnim lavom za životno djelo venecijanski je filmski festival odao pocast slavnom kineskom redatelju Johnu Woou.

- Ja obicno nisam dio filmskoga svijeta, rekao je 64-godišnji Woo, ocito aludirajuci na cinjenicu da Mostra nije poznata po odavanju pocasti kung fu filmovima po kojima je on poznat.

Svoju je nagradu Woo posvetio mentoru, hongkonškom redatelju Changu Chehu, koji je umro 2002. godine.

- Želim tu nagradu posvetiti i svojoj majci, prvoj osobi koja me odvela u kino, rekao je Woo i dodao da joj je zahvalan i što je poticala njegovo zanimanje za film.

Woo je karijeru poceo radeci komedije, a do statusa redateljske zvijezde dovele su ga gangsterske drame koje su mu takoder otvorile vrata Hollywooda, gdje je proveo 16 godina i režirao filmske hitove poput "Slomljene strijele" ili "Nemoguce misije 2". Trenutno opet radi u Hong Kongu.

- Dugo sam živio vani i shvatio sam da ljudi tamo jako malo znaju o Kini, našoj povijesti, našim legendama i našem duhu, a u Kini ima tako mnogo fantasticnih prica koje je vrijedno ispricati. No, to ipak ne znaci da necu opet snimati filmove u Americi, kazao je Woo.

Jedna od tih fantasticnih kineskih prica pretocena je u njegov najnoviji film "Kiša ubojica", koji je njemu u cast i prikazan na Mostri.


Podijeli: Facebook Twiter