Johnson & Johnson uklanja otrove iz proizvoda za bebe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod pritiskom aktivista, korporacija Johnson & Johnson objavila je da nastavlja s uklanjanjem dviju štetnih kemikalija iz poznatog djecjeg šampona i drugih proizvoda za bebe u SAD-u, izvijestila je TV mreža Fox News.

Medunarodna koalicija potrošackih i ekoloških skupina od svibnja 2009. vrši pritisak na Johnson & Johnson da ukloni dvije potencijalno kancerogene kemikalije iz svojih proizvoda, ukljucujuci i poznati Johnson baby šampon.

Prije dva tjedna je udruga Kampanja za sigurnu kozmetiku ohrabrena otkricem da je J&J uklonio te dvije kemikalije - 1,4-dioksan, koji se smatra vjerojatno kancerogenim, i quaternium-15, kemikaliju koja oslobada konzervans formaldehid, iz svojih proizvoda u nekoliko drugih zemalja, ukljucujuci Veliku Britaniju, Skandinaviju i Južnu Afriku. No, u SAD-u, Kini i drugdje, proizvodi i dalje sadrže kemikalije u tragovima koje potencijalno uzrokuju rak.

Odluka tvrtke dolazi u vrijeme kada se suocava s preispitivanjem kvalitete svojih proizvoda. J&J je u protekle dvije godine povukao više od 20 proizvoda zbog problema u rasponu od stakla i metalnih krhotinama u tekucim lijekovima, do nepravilne razine aktivnih sastojaka te neugodnih mirisa proizvoda i bolnih, neispravnih implantata za kukove.

Korporacija cije je sjedište u New Brunswicku u americkoj saveznoj državi New Yersey, još uvijek uživa ugled za mnoge svoje proizvode, no pitanja o sigurnosti njezinih proizvoda za bebe doveli su do prosvjeda kineske vlade ranije ovoga mjeseca i pisama tisuca potrošaca koji su porucili tvrtki da više nece kupovati njezine proizvode, prema navodima Kampanje za sigurnu kozmetiku.

"Mislimo da je to važan korak naprijed. Radujemo se danu kada ce svi njihovi proizvodi biti oslobodeni kancerogenih tvari i drugih kemikalija koje izazivaju zabrinutost", rekla je glasnogovornica kampanje Stacy Malkan, reagirajuci na priopcenje J&J.

Johnson & Johnson rekao je kako ocekuje da ce ukloniti sav quarternium-15 iz stotina svojih proizvoda za bebe u roku od oko dvije godine, a ranije iz djecjeg šampona. Tvrtka je vec ponudila neke verzije s alternativnim konzervansima.

Johnson & Johnson je u više navrata objavio da su konzervansi koji oslobadaju formaldehid sigurni i u skladu sa zakonom. Medutim, prema Kampanji za sigurnu kozmetiku i vanjskim strucnjacima te kemikalije iritiraju osjetljivu, vrlo propusnu kožu beba i, u kombinaciji sa svim ostalim kemikalijama kojima su bebe i dojencad izloženi, pridonose zdravstvenim rizicima.


Podijeli: Facebook Twiter