Johnny Rotten napravio show i preuzeo Porina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovo je teško i predivno. Jako sam sentimentalan i zato me ovo dirnulo", komentirao je danas John Lydon, poznatiji kao Johnny Rotten, držeći u ruci statuu Porin, koja mu je dodijeljena za posebna dostignuća u glazbi. Prije legendarnog frontmena punk rock ikona Sex Pistolsa to su priznanje dobili Roger Waters, Johnny Winter, Arturo Sandoval i Ron Carter, ali vjerojatno nitko od njih nije napravio takav show prilikom preuzimanja Porina.

Lydon/Rotten je u zagrebačkom hotelu Dubrovnik skoro sat vremena pio pivo, koje je sam uzeo umjesto vode koju su mu domaćini htjeli natočiti, podrigivao, prostačio i prepirao se s novinarima, neprestano ih potičući da ne budu sramežljivi i da mu postavljaju pitanja.

- Inače sam skeptičan prema nagradama, ali s obzirom na povijest vaše zemlje i što vam se sve događalo, bizarno mi je da ste pronašli nešto intrigantno u meni. To mi je kompliment, priznao je Lydon. Porina bi, da mu je dodijeljen nekad ranije, stavio na televizor, ali kako su oni sad tanki, morat će mu, kazao je, potražiti neko mjesto na polici.

Lydon, rođen 1956. godine, rado je i iskreno pričao o svojem "dugom i zanimljivom životu", djetinjstvu, fobijama, a, naravno, ponajviše o svojoj bogatoj glazbenoj karijeri.

- Sa Sex Pistolsima smo napadali vladu, institucije, politiku, religiju... S bendom koji sam potom osnovao, Public Image Ltd, primarno napadamo sami sebe i dijelimo svoju bol s publikom. Pjesme su nam jako emotivne, govorimo o gubitku prijatelja, smrti roditelja, mržnji, nasilju. Ponosan sam na sve što sam napravio s PiL-om, a naš zadnji album, koji je izašao prošle godine, najbolje je što smo ikad snimili, kazao je Lydon, kroz čiji je bend, kako je otkrio, kroz sve ove godine prošlo čak 49 članova.

Sutra ih očekuje koncert u zagrebačkoj Tvornici, a posjetitelji se ne moraju nadati izvođenju pjesama iz Sex Pistols ere.

Novinare je zanimalo u kakvim je danas odnosima s preostalim živim članovima Sex Pistolsa, Steve Jonesom, Paul Cookom i Glen Matlockom.

- Otkako ne radimo zajedno, baš smo si dobri, uobičajeno je ciničan bio Lydon. Moglo se još doznati da je bio iznimno nezahvalno i sebično dijete, da se boji pokretnih stepenica, visine i zrakoplova, kao i da u životu najviše cijeni istinu. (D. CIGLENEČKI)


Podijeli: Facebook Twiter