John Medeski otvorio 8. Vip Zagreb Jazz Festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki glazbenik John Medeski sinoć je virtuoznim solističkim koncertom u Vip clubu otvorio 8. Vip Zagreb Jazz Festival i dokazao svoj status jednog od najboljih svjetskih pijanista.

U komornoj klupskoj atmosferi Medeski je pred zagrebačkom publikom održao na trenutke izrazito meditativni koncert s očitim utjecajem iskustva što ga je stjecao svirajući stoljetnu tradicijsku glazbu u džunglama i po planinama Južne Amerike.

Kombinirajući ritmove koji se koriste u obredima iscjeljenja s improvizacijama poznatih jazz skladbi, dvosatni koncert završio je u crescendu s Hendrixovim Hey Joe, ispraćen dugotrajnim pljeskom i povicima iz publike.

Direktor Festivala Dražen Kokanović u izjavi novinarima nakon koncerta nije krio zadovoljstvo nastupom Medeskog, najavljujući i u iduća dva dana svjetske zvijezde i vrhunski jazz.

Drugi dan festivala, 3. studenoga, nastupa kvartet mladih glazbenika Mostly Other People Do the Killing, atrakcija jazz scene s početka 21. stoljeća. Sjedinjujući cjelokupan spektar jazza i ostalih formi improvizirane glazbe, utemeljili su vlastiti stil koji se zasniva na raznolikosti melodija te "anarhiji" kreiranja zvuka. U njihovoj se glazbi "sudaraju" bossa nova i rock, hard bop i reggae, boogaloo i smooth jazz, funk i klasika, swing i disko glazba, ponekad i nekoliko stilova u istoj skladbi.

Posljednju večer, 4. studenoga, na pozornici Vip cluba nastupit će američka pjevačica, skladateljica i pjesnikinja Gretchen Parlato, kreatorica meditativnog ugođaja i jednostavnosti. Međunarodna Udruga jazz novinara i kritičari uglednog jazz časopisa DownBeat ove je godine Gretchen Parlato proglasila najboljom pjevačicom, a isto je priznanje dobila i u prošlogodišnjem glasovanju kritičara časopisa JazzTimes. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter