John Kerry u nemogućoj misiji spašavanja Iraka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki državni tajnik John Kerry kreće u subotu na Bliski istok i u Europu na novu krajnje osjetljivu, čak nemoguću misiju spašavanja Iraka jer Washington iznimno brinu ofenziva sunitskih džihadista i sektaštvo šijitskog premijera.

Kerry će od 22. do 27. lipnja posjetiti Jordan, Belgiju i Francusku, gdje će s partnerima i saveznicima "razgovarati o poboljšanju sigurnosti, stabilnosti i osnivanju vlade u kojoj bi bili predstavnici svih zajednica u Iraku", prema priopćenju State Departmenta.

Iako nisu službeno tražile ostavku premijera Nurija al-Malikija, SAD ga otvoreno kritiziraju i optužuju za vjersko sektaštvo u zemlji koja je na rubu kaosa otkako je počela žestoka ofenziva pobunjenih džihadista Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

"Dali smo priliku Iraku da uvede demokraciju koja će biti otvorena za sve, ali, nažalost, svjedočimo padu povjerenja među zajednicama", rekao je u petak američki predsjednik Barack Obama na kanalu CNN. Nakon što je krajem 2011. vratio i posljednjeg američkog vojnika iz Iraka, Obama je u četvrtak izrazio spremnost poslati 300 vojnih savjetnika u pomoć iračkim snagama.

No, istodobno je ustrajao na nužnosti da Irak uspostavi politički sustav otvoren svim zajednicama: sunitima, šijitima, kurdima i kršćanima.

"Iako je Washington, u slučaju potrebe, spreman voditi ciljane udare na ISIL, nikakvo pribjegavanje sili američkog oružja neće moći sačuvati jedinstvo zemlje", istaknuo je američki predsjednik i dodao da je to "jasno rekao Malikiju", prenio je CNN. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter